STOP THE PRESS!

Hämeenlinnan Taiteiden yössä juhlitaan mm. Verkatehtaan 10-vuotisjuhlia

Hämeenlinnan Taiteiden yöhön ilmoitettu jo runsaasti tapahtumia

Elokuun viimeisenä perjantaina 25.8. vietettävän Hämeenlinnan Taiteiden yön ensimmäiset
ohjelmat on julkaistu tapahtuman nettisivuilla osoitteessa hmltaiteidenyo.fi.

Viime vuodelta tutut ohjelmapaikat keskustan alue, Linnanniemi, Kauppapaikka Tavastila,
Kumppanuustalo, Verkatehtaan alue sekä Wetterhoff ovat mukana tapahtumassa ja täydentävät ohjelmatietojaan kesän aikana. Myös kellonaikoja ja paikkatietoja tarkennetaan elokuun alkupuolella. Sähköisen ohjelman lisäksi, painettuja ohjelmalehtisiä jaetaan tapahtumaviikolla maanantaista perjantaihin palvelupiste Kastellissa sekä Teatterin lipunmyynnissä.

– ”Vaikka Taiteiden yöhön on vielä hyvin aikaa, tapahtumia on ilmoitettu mukaan jo runsaasti”
kertoo tapahtumakoordinaattori Rosaliina Munnukka.

Ohjelmaideoita voi lähettää koko kesän ajan Taiteiden yön nettisivuilta löytyvän ilmoittautumislomakkeen kautta. Kauppapaikka Tavastilan tyhjiin liiketiloihin, Kumppanuustalolle ja Hämeenlinnan
torille mahtuu vielä hyvin järjestämään monenlaista toimintaa.

Taiteiden yö on avoin kaikenlaisille esityksille ja ohjelmanumeroille.

– ”Taiteiden yönä jokaiselle on mahdollisuus päästä esiintymään tai järjestämään ohjelmaa.
Tapahtuma on avoin kaikenlaisille taiteen rajat ylittäville jutuille.” Kannustaa tapahtumakoordinaattori Rosaliina Munnukka.

Taiteiden yön tapahtumat ovat yleisölle maksuttomia,ellei ohjelmassa toisin mainita.

MUSIIKKIA

Arx-talolla Lasten ja nuorten kulttuurikeskus tarjoilee alkuillasta lapsiperheille kivoja työpajoja ja
musiikkia, teemana ’valo’.

Ravintola Albertin kellarissa kuullaan Country-musiikkia laidasta laitaan helsinkiläisen Bulletproof-yhtyeen esittämänä.

Ravintola Skogsterissa Blassics DJ´s soittavat vinyylilevyjä illan ajan.

Sibelius-opiston Tauno Marttinen –salissa on luvassa hurjaa energiaa. Nuorten muusikoiden,
Virtyöösien, konsertissa tulkitaanmusiikkia pianolle, viululle ja alttoviululle eri aikakausilta.

Verkatehtaalla vietetään Verkatehdas Oy 10v juhlavuoden kunniaksi kansanjuhlaa. Vanaja-salissa
tenori Tuomas Katajala ja Maija Weitz, piano. Myöhäisillassa rockia, yllätysesiintyjä paljastetaan myöhemmin. Lasipihalla ”Cafe Verkatehdas”, esiintymässä mm. Local Voices, Vuokko Hovatta ja Jarmo Julkunen sekä Zero Gravity Companyn ilma-akrobaatit. Lisäksi Nyt Syödään! –tapahtumassa keittiömestari Oula Hännisen loihtimaa ruokaa.

 

TAIDENÄYTTELYITÄ

Galleria KONEessa pääsee nauttimaan huumaavasta minttuteestä, kuvataiteesta ja taiteilijatapaamisista. Illan aikana on mahdollisuus tutustua nuoriin taiteilijoihin Sofi Häkkiseen ja Mia Rantavaaraan. Taidelainaamon Valokiila esittelee hämeenlinnalaisen taidemaalari Samuli Laurinollin tuotannosta poikkileikkausta. GalleriaKONEen aulatilassa nähtävillä tiedemies Markku Sarastamon romuista kierrättämä, kosmista musiikkia soittava kellopeli.

Galleria Paperihuoneessa on esillä antiikkisia japanilaisia julisteita ja puupiirrosvedoksia Meiji-Taishō kausilta 1868-1912. llan aikana galleriassa on yhteisöllisen taideteoksen tekemistä ja ”nonstop”
musiikki ja laulu esityksiä.

Museo Skogsterin Idästä tuulee ja Ooh, Hämeenlinna –näyttelyihin on vapaa pääsy illan ajan. Museossa esitetään venäläisiä mykkäelokuvia 1900-luvun alusta sekä Bel Canton ystävät ry:n opperakohtauksia Idästä tuulee -näyttelyn hengessä.

Palanderin talolla onesillä Jukka Teittisen maalauksia akryylillä kankaalle. Maalauksissa pohditaan ihmiselämää menneen ja tulevan välissä, osana jatkuvaa liikettä. Palanderin talon taidekierrokset
Porvariskodin taulut ja Välitiloja”starttaavat puolen tunnin välein klo 18, 18.30, 19, 19.30 sekä 20.

Sibeliuksen syntymäkodissa Jouko Pullisen grafiikkaa ja puuta yhdistelevä Äänimaisemia-teos luonnostelee visuaalisia notaatioita Sibeliuksen musiikin vaikutuspiirissä. Illan aikana esiintyvät myös
eläväiset lausujat – Marja Hakola, Tuija Kanerva ja Maija Lampinen, jotka esittävät runoja presidentittäristämme. Tekstejä ovat kirjoittaneet Jenni Haukio, Eeva Ahtisaari, Kaisa Kallio, Sylvi Kekkonen, Gerda Ryti, Elsa Heporauta, Maija-Liisa Vartio & Paavo Haavikko, Salme Saure, Saska Saarikoski, Sirkka-Liisa Lehtinen & Sirkka Svinhufvud ja Sinikka Nopola.

Taidekeskus Kettukin Îris & Se mig -Kahden kohtaamisia taideperfanssi haluaa kannustaa ihmisiä kohtaamaan toisiaan ennakkoluulottomasti. Perfanssiin kutsuttu ruotsalainen kuvataiteilija Lotte Nilsson-Välimaa maalaa entuudestaan tuntemattomien ihmisten silmien iiriksiä. Samaan aikaan samassa tilassa Kettukin hämeenlinnalainen nuori taiteen tekijä maalaa malliksi tulevien ihmisten kasvoja
läpinäkyvään akryylilevyyn. Osallistujat istuvat pöydän äärellä vaikuttavasti valaistuna tyhjän keskustan liikehuoneiston näyteikkunassa.

Taidemuseon Yhteiset kuvamme –näyttelyyn on klo 17-22 vapaa pääsy. Lohrmann –rakennuksessa avataan Taideyhdistyksen Taidehaaste –näyttelytapahtuma. Taidehaaste on haastanut kaikki Hämeenlinnalaiset taidetta omistavat liikelaitokset ja yhteisöt nostamaan taideteokset holveistaan kaikkien kaupunkilaisten nähtäviksi. Teoksia tuodaan valokuvina näyteikkunoihin ja seinille. Tilaisuuden aikana esiintyy viihdekuoro Cantitores.Illan aikana järjestetään myös kaksi 15 minuutin mittaista aikuisten
satutuntia Kanta-Hämeen kirjailijayhdistys Vana-66 jäsenten kirjoittamien tarinoiden ja satujen parissa.

Palokunnankatu 6B:ssä pääsee kurkistamaan kuvataiteilija Minttu Saarisen työhuoneelle. Talon sisäpihalla järjestetään musiikkiesityksiä, vannetanssia, installaatioita, kahvila, croquis-kioski ja muotokuvapiirustusta.

 

MUUTA OHJELMAA

Kumppanuustalolla Taiteiden yötäjuhlitaan hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoaikaa. Ohjelmassa on muun muassa viime vuonna suuren suosion saanut koko perheen keppihevostyöpaja, sekä sanataiteenyhdistyksen järjestämä runomatinea. Hämeen seudun taideyhdistyksen Suomi 100-haasteen näyttely avataan illan aikana ja esillä on myös taidesuttarien näyttely. Talon kahvila on avoinna koko illan.

Ortodoksisessa kirkossa onElokuu – taidetta 30 vuoden ajalta – taidenäyttely. Kävijöillä tarjotaan myös mahdollisuutta päästä näkemään ikonien maalaamista ja perinteisen karjalaisen juhlatekstiilin
tekemistä. Illan aikana kuullaan myös karjalaisia, kirkollisia ja hengellisiä lauluja. Pihalla olevassa
teltassa pääsee maistelemaan suussa sulavia vohveleita. Ortodoksisen illan päättää klo 22 päätösrukoushetki. 

Pääkirkossa Hämeenlinnalaiset Emmi Klinga ja Kari Vuonisto vihitään noin tunnin mittaisessa, klo 19 alkavassa ja kaikille avoimessa morsiusmessussa. Floristi Päivi Lehti on suunnitellut alttarin eteen teoksen Kukkien oodi Rakkaudelle.

Teatterin väliaikalämpiössä sekä Pikkuhuvilassa viime vuodelta saavat jatkoa Maailman pienimmät kirjamessut.

Maailman toiseksi pienimmät kirjamessuilla neljä kirjailijaa, Tapani Bagge, JP Koskinen, Leena Lehtolainen ja Matti Rönkä keskustelevat siitä, kuinka heidän kirjansa eivät ole syntyneet.
Tapahtuman aikana yleisöllä on mahdollisuus ostaa kirjailijoiden kirjoja ja esittää kiperiä kysymyksiä. Pikkuhuvilassa kirjamessujen ajan tarjolla kylmiä ja kuumia juomia sekä pientä purtavaa.

Wetterhoffin talolla juhlitaan Fredrikan kesää käsityöaiheisilla työnäytöksillä ja työpajoilla. Vanhan kutomon tiloissa soi saksofoni, kun Heikki Sirkkolan ja Teemu Mäkisen musiikkiperformanssi 100 minuuttia Suomen historiaa pyörähtää käyntiin.

www.hmltaiteidenyo.fi