STOP THE PRESS!

Asta Leppä kirjoittaa uutuusteoksessaan terävästi suomalaisesta menestysyhteiskunnasta

Asta Leppä - Voittajien varjotAsta Lepän Voittajien varjot – Elämää eriarvoisten tasavallassa (Kirjapaja) on tutkimusmatka suomalaisen yhteiskunnan ihanteisiin ja kipukohtiin. Leppä tarkastelee teoksessaan tarkkanäköisesti aikaamme, jossa jakolinjat ovat yhä syvempiä ja kuplat tehty yhä useammin saippuan sijaan panssarilasista.

Samalla kun Suomi juhlii satavuotista taivaltaan tasavaltana ja menestystään hyvinvointivaltiona, yhteiskunnan notkelmissa elää kasvava joukko ihmisiä, jotka eivät voi niin hyvin. Menestyksen, vaurauden, onnellisuuden, nopeuden ja tasa-arvon ihanteet siivittävät matkaamme, mutta tunnelma kakkosluokan vaunussa alkaa käydä tukalaksi. Koulutukseen uskonut aikuinenkin voi päätyä ulkokehälle.

Onko putoamisen pelko tehnyt hyväosaisuuden tavoittelemisesta suorituslajin, jonka parissa mitellään niin lapsena kuin aikuisena? ”Vaikka menestyksen imperatiivi kuormittaisi jatkuvasti elämää, siitä tuntuu olevan mahdoton luopua. Se olisi sama kuin tuomitsisi itsensä varjoon, sinne, missä todelliset häviäjät lymyävät”, Asta Leppä kirjoittaa.

Kaikki eivät kuitenkaan voi voittaa, ja joku aina päätyy häviäjäksi. Eikö heitä pitäisi myös juhlia tai kohdella edes kunnioittavasti, sillä muiden menestyshän tarvitsee heidän häviötään? ”Vain voittajat palkitaan, vain he saavat huomiota, mahdollisuuksia, kehuja, kannustusta, rahaa. Ja samalla häviäjät putoavat yhä kauemmas. Häviäjien mahdollisuus kuroa välimatka umpeen vaikeutuu aina vain enemmän. Ja kuitenkin loppupeleissä juuri häviäjät mahdollistavat voittajat”, Leppä kirjoittaa. ”Ilman häviäjiä kukaan ei voita, kukaan ei paistattele salamavalojen välkkeessä, kukaan ei tienaa miljoonia.”

Eriarvoisuus, empatiavaje, onnellisuusmuurit ja rakkauden paineet juontavat kaikki juurensa siitä, että kanssaihmiset on pantu tappelemaan ja kilpailemaan toistensa kanssa, mikä puolestaan vetreyttää ja kiihdyttää talouskasvua. Asta Lepän mukaan uusliberalistiset arvot ovat katkoneet siteitä ihmisten välillä – ja siksi myös hyvinvointivaltio on vaarassa.

YM Asta Leppä on vapaa toimittaja, kolumnisti ja tietokirjailija. Viime vuosina hän on kirjoittanut erityisesti eriarvoisuudesta ja huono-osaisuudesta.

Asta Leppä, Voittajien varjot – Elämää eriarvoisten tasavallassa. Kirjapaja 2017. 215 s. Kl 36.15 ja 04. ISBN 978-952-288-738-2.