STOP THE PRESS!

Naantali saa omat No drone zone -kyltit

Naantali - No drone zoneNaantalissa on lentokieltoalue, joka koskee kaikkea ilmailua, myös dronejen lennättämistä. Kieltoalue merkitään heinäkuun aikana erityisillä No drone zone -kylteillä. Naantalin Luonnonmaa -kieltoalue kattaa Naantalinsalmen ympäristön Kultarannasta Muumimaailmaan sekä Vanhankaupungin ranta-alueen.

”Kylttien asentamisen tavoitteena on lisätä tietoisuutta lennättäjien keskuudessa, sillä lennokkiharrastajat ja turistit eivät yleensä tunne ilmailun sääntelyä, eivätkä siten välttämättä tiedä ilmailun kieltoalueista”, kertoo Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola: ”No drone zone -kylttejä on jo käytössä Helsingissä, missä kolme kieltoaluetta on merkitty vastaavilla kylteillä. Kyltit ovat englanninkielisiä, koska dronejen lennättäminen kuvaamistarkoituksessa on suosittua myös ulkomaalaisten turistien keskuudessa. Kylttien QR-koodista sekä niistä löytyvistä droneinfo.fi-osoitteista löytyy tietoa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.”

Naantalin lentokieltoalue on perustettu vuonna 2015 yleisen järjestyksen ja turvallisuuden kannalta keskeiselle alueelle. Lentokieltoalueita voidaan perustaa silloin, kun se on tarpeellista pelastustehtävien, valtion johtamisen, maanpuolustuksen, rajavalvonnan tai varautumisen kannalta tärkeiden kohteiden ja alueiden yläpuolella.

Lennättäminen kieltoalueella voi johtaa dronen takavarikkoon

Poliisi valvoo lentokieltojen noudattamista normaalin partioinnin yhteydessä. Lisäksi käytössä on teknisiä apuvälineitä valvonnan suorittamiseen. Jos alueella lennättää ilman asianmukaista poikkeuslupaa, voi seurauksena olla lainmukainen rangaistus, ja lisäksi poliisi voi takavarikoida lennokin.

”Poliisi tulee jatkossa puuttumaan lentokieltoalueilla tapahtuviin luvattomiin lennätyksiin aiempaa tarkemmin”, kertoo ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta.

Lennättäminen sallittua erillisellä poikkeusluvalla

Trafi voi erityisistä syistä myöntää luvan dronejen lennättämiseen ilmailun kieltoalueilla.

Lupa voidaan myöntää kausiluonteisena maksimissaan kuluvan kalenterivuoden ajaksi. Yksittäisiä lupia myönnetään silloin, kun lennättäjälle tulee yksittäinen tarve lennättämiseen kieltoalueella. Luvat myönnetään aina tapauskohtaisesti.

Kausilupaa pitää hakea Trafilta viimeistään 7 arkipäivää ja yksittäistä lupaa viimeistään 3 arkipäivää ennen kuin kieltoalueella aiotaan lennättää dronea.

Poikkeusluvan saaneiden lisäksi tietyt viranomaiset, esimerkiksi poliisi, saavat lennättää miehittämättömiä ilma-aluksiaan lentokieltoalueilla.

Kylttien asentaminen on Trafin, Poliisihallituksen ja Naantalin kaupungin yhteishanke.

Kieltomerkeillä merkatut alueet ovat ilmailun kieltoalueita, jotka on asetettu valtioneuvoston asetuksella 614/2015.