STOP THE PRESS!

Spider-Man: Homecoming

Spider-man - HomeComingOhjaus: Jon Watts
Käsikirjoitus: Jonathan Goldstein, John Francis Daley, Jon Watts, Christopher Ford, Chris McKenna, Erik Sommers
Tuotanto: Kevin Feige, Amy Pascal
Näyttelijät: Tom Holland, Zendaya, Michael Keaton, Jon Favreau, Donald Glover, Tyne Daly, Marisa Tomei, Robert Downey Jr.
Arvio: 4/5

Peter Parker (Holland) on lähes tavallinen koulupoika, joka on joutunut aikaisemmin hämähäkin hyökkäyksen kohteeksi. Koulun käynti takkuaa ja koulukaverit nimittelevät häntä Penis Parkeriksi. Mutta hänellä on kuitenkin yksi suuri salaisuus. Hänen mentorinaan toimii Tony Stark (Downey Jr.), joka on sitä mieltä, että Peter on liian hätäinen ja lapsellinen ollakseen kunnollinen Spider-Man. Siksi tälle nuorukaiselle ei pitäisi antaa ”supersankarin asustetta”, ennen kuin hän ymmärtää sen merkityksen ja vastuun. Spider-Man saa kovan vastustajan, kun kaupungin taivaalle ilmestyy julma Vulture (Keaton).

Aiemmissa Spider-Man -elokuvissa on keskitytty lähinnä sankarihahmon tarinoihin, mutta nyt tarina on viety lähemmäksi Marvelin universumia, jossa mukaan tulevat myös muut tutut Marvelin hahmot. Itse en ole ollut kovinkaan intoutunut näistä crossovereista, sillä jotenkin niiden tarinat eivät oikein ole meikäläistä sytyttäneet. Mutta Spider-Man: Homecoming -elokuvan tarina onkin sitten ihan toinen juttu. Tässä homma toimii kiitettävästi ja se tarjoaa katsojalla yllättävänkin laadukkaan marvelmaisen tarinan, joka täydentyy erittäin toimivilla näyttelijäsuorituksilla. Parkeria esittävä Holland on sopii rooliinsa kuin nenä päähän. Hänessä on juuri sopivankaltaista neljätoistavuotisuutta, jota hahmo todellakin on. Konkari Downey Jr.:ia isällisenä Iron-Manina eli Starkina nähdään elokuvassa yllättävän vähän, mutta niissä kohtauksissa hän tekee erittäin jämäkkää työtä. Lisäksi hauskana Happyna nähtävä Favreau tuo tarinaan hieman huumoria ja ehkä hivenen inhimillisyyttä. Eräs näyttelijä tekee kuitenkin ”nicholsonit” eli melkein varastaa shown päähenkilöltä: Michael Keaton, jonka moni muistaa Batmanina ja Birdmanina, tekee sellaista roolityötä, että oksat pois. Mies on iän myötä karismatisoitunut entisestään ja siksi hän pystyy hetkessä muuntautumaan tavallisesta miehestä hullun kiilto silmissä olevaksi roistoksi. Eräässä kohtauksessa mies näytti ilmeeltään kuin olisi ollut Jack Nicholsonin esittämä Jokeri. Jos jotain heikkoa tästä elokuvasta pitäisi löytää, niin loppupuolen ilmaräiskimiset olisivat voineet olla hieman lyhyemmät. Siitäkin huolimatta Spider-Man: Homecoming on laadukasta Marvel-tuotantoa. Ps. Suosittelen katsomaan lopputekstit, sillä kaksi erikoisjuttua on mukana.

Lisämateriaalina mm. 10 poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, epäonnistuneita otoksia, making of -dokumentti, PlayStation 4 -pelikonsolille tarkoitetun pelin making of ja paljon muuta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2017

Traileri: