STOP THE PRESS!

Helsinki Scriptin ohjelmassa kansainvälisten menestyssarjojen tekijöitä

Skam, Nobel, Silta, Line of Duty ja Isänmaan puolesta. Siinä muutamia sarjoja, joiden tekijöitä kuullaan 1.9.2017 Savoy-teatterissa toista kertaa järjestettävän Helsinki Scriptin puhujina. Heidän lisäkseen ohjelmassa on monia muitakin tv-draaman kotimaisia ja kansainvälisiä kärkinimiä.

Skam on norjalainen supersuosittu nuorisosarja, jota on katsottu Yle Areenassakin jo miljoonia kertoja. Helsinki Scriptissä sarjan tuottaja Marianne Furevold kertoo, miten sarjan menestys perustuu vuosia kestäneeseen taustatutkimukseen. Suomalaiskatsojien suosikiksi valittua Nooraa esittänyt Josefine Pettersen puhuu roolistaan ja sen suosiosta nuoren näyttelijän näkökulmasta.

Norjasta tulee myös toinen kansainvälinen menestyssarja Nobel, jossa Afganistanin sodasta palaava sotilas ja hänen perheensä joutuvat kansainvälisen politiikan pelinappuloiksi. Sarjan käsikirjoittaja Mette M. Bølstad voitti keväällä 2017 pohjoismaisen tv-draaman käsikirjoituspalkinnon Göteborgissa. Hän kertoo omassa puheenvuorossaan, miten kansalliset tarinat voivat nousta kansainvälisiksi menestyksiksi.

Samaa aihepiiriä sivuaa Ran Telemin sessio, joka kertoo Isänmaan puolesta -sarjasta, jossa Al-Qaidan vankeudesta Yhdysvaltoihin palaavan merijalkaväen sotilaan epäillään loikanneen vihollisen puolelle. Telem on toiminut vastaavana tuottajana myös sarjan israelilaisessa alkuperäisversiossa Hatufim (Sodan vangit). Ruotsalainen Lars Blomgren on puolestaan tuottanut alkuperäisen Silta-sarjan ja siitä tehdyt remake-versiot.

Jed Mercurion käsikirjoittama Line of Duty on BBC:n katsotuimpia ja kehutuimpia draamasarjoja, joka samaan aikaan edustaa ja uudistaa brittiläisen poliisisarjan kenttää. Mercurio kertoo Helsinki Scriptissä, minkälaisia haasteita pitkäkestoisen sarjan ja henkilöiden kirjoittamiseen liittyy.

Helsinki Scriptin koko ohjelma ja liput: www.helsinkiscript.fi. Neuvotteluja käydään vielä yhdysvaltalaisten puhujien kanssa.