STOP THE PRESS!

Ikitie

IkitieOhjaus: AJ Annila
Käskirjoitus: AJ Annila, Antti Tuuri, Aki Louhimies
Tuotanto: Ilkka Matila
Näyttelijät: Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen, Ville Virtanen, Jonna Järnefelt, Eedit Patrakka, Rosa Salomaa, Hannu-Pekka Björkman, Emmi Parviainen, Helen Söderqvist, Sampo Sarkola, Antti Virmavirta, Irina Björklund, Jarkko Niemi
Arvio: 5/5

Jussi Ketola (Korpela) on kauhavalainen perheellinen maatilaa hoitava mies, joka tullaan väkivalloin noutamaan keskellä yötä itärajalle teloitettavaksi. Ketola onnistuu kuitenkin pakenemaan Neuvostoliittoon. Toivuttuaan matkan aiheuttamista kolhuista, valtiollinen poliisi tarjoaa hänelle uuden henkilöllisyyden ja työpaikan kolhoosista, jossa työskentelevät mm. rapakon toiselta puolen ”uutta unelmaansa” etsivät amerikansuomalaiset. Jussi kohtaa myös leskeksi jääneen Saran (Knudsen), jonka kanssa hän jakaa arkisen elämän surut ja pienoiset ilot. Vuosien vieriessä nousevat synkät pilvet kolhoosin ylle, Stalinin noustua valtaan.

Kirjailija-käsikirjoittaja Antti Tuuri on kirjoissaan kuvannut suomalaisuutta, suomalaisten kohtaloita ja jopa siirtolaisuutta Pohjanmaan näkövinkkelistä. Kyllä kauhavalaissyntyinen mies tietää mistä kirjoittaa ja niin nytkin. Ikitie on Tuurin Jussi Ketola -kirjasarjan kolmanteen samannimiseen romaaniin perustuva elokuva. Juuri tässä elokuvassa yhdistyvät monella tavoin nuo kolme aiempaa olemusta. Ehkä ainoa ero aiempiin tuotoksiin on se, että tässä kerrotaan sellaisesta puolesta suomalaisuudesta, siirtolaisuudesta sekä ihmisyyden pimeästä puolesta, josta on pitkään vaiettu. Tuurin kanssa käsikirjoitusta ovat olleet tekemässä laadukasta, mutta tiukkaa draamaa tehnyt Aku Louhimies ja Jadesoturilla ja Saunalla itsensä tunnetuksi tehnyt AJ Annila. Heidän käsissään kokonaisuus on tiukkaa, kaunistelematonta ja ennen kaikkea sydäntä raastavaa tarinaa elokuvallisessa muodossa. Se on raadollinen kuvaus ihmisyydestä sen hyvässä ja pahassa.

Annila ohjaa tarinaa pienielkeisesti, mutta kuitenkin suurella tunteella. Siksi hän saa jokaisesta näyttelijästä irti sellaiset tunnepowerit, että katsoja todella tuntee ne. Päärooleissa nähtävät Tommi Korpela ja monista menestyssarjoista, kuten Vallan linnakeesta, tuttu Sidse Babett Knudsen tekevät erinomaista roolityötä. Heidän kemiansa toimii vallan mainiosta ja näin Jussin ja Saran välinen suhde on hyvin uskottava. Lisäksi sivuroolitukset ovat erittäin onnistuneita. Esimerkiksi Ville Virtanen kolhoosin johtajana toimivan John Hillin roolissa on tunteikkaasti nöyrä mies, joka kunnioittaa muita ihmisiä, mutta joutuu kuitenkin tiettyjen päätösten takia omantunnon tuskiin. Hannu-Pekka Björkman tekee ehkä uransa häijyimmän roolisuorituksen Kallosena, joka työskentelee valtiollisen poliisin suomalaisena kätyrinä. Hänen roolityönsä on niin vakuuttavaa ja kylmää. Tuurin romaaneista tehty filmatisointi, se ei taatusti jätä katsojaa ilman suuria tunteita.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Matila Röhr Productions & Nordisk Film, 2018

Traileri: