STOP THE PRESS!

Sota apinoiden planeetasta (War for the Planet of the Apes)

War of the Planet ApesOhjaus: Matt Reeves
Käsikirjoitus: Mark Bomback, Matt Reeves
Tuotanto: Peter Chernin, Dylan Clark, Rick Jaffa, Amanda Silver
Näyttelijät: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Toby Kebbell
Arvio: 4,5/5

Edellisen elokuvan, Apinoiden planeetan vallankumouksen, tapahtumista on kulunut parisen vuotta. Sota ihmisten ja apinoiden välillä on käynnissä, vaikka apinoiden johtaja Caesar (Serkis) on sitä mieltä, että sotiminen pitäisi lopettaa kokonaan. Minkäs teet kun ihmisten puolelta on lietsontaa? Caesar on päättänyt pistää tilit selviksi lähes mielipuolisen everstin (Harrelson) kanssa, jonka mielestä vain ihminen voi hallita planeettaa. Hänen seuraansa liittyy vastusteluista huolimatta muutama lähin kumppani. Matkan edetessä heille selviää, että eversti kumppaneineen on napannut Caesarin hallitseman apinalauman ja tehnyt näistä orjia. Nyt alkaa johtajalla pinna kiristyä ja hän lähtee raivokkaaseen taistoon pelastakseen joukkonsa. Vastaansa hän saa vahvan sotilasjoukon aseineen.

Tasan kolme vuotta sitten valmistunut edellinen Apinoiden planeetta -elokuva valmisteli tavallaan tätä mammuttimaista elokuvaa. Teoksessa on sellaista otetta, jota juuri tähän kohtaan kaipasinkin: toiminnan ohella tarina on entistäkin synkempi, kuitenkin pitäen katsojan mielenkiinnon yllä. Tätä katsellessa ei voi olla huomaamatta mistä elokuvista tai tarinoista on haettu inspiraatiota. Kannattaakin bongailla, sillä ainakin yksi tunnettu raamatullinen tarina tulee selkeästi mieleen – sekä eräs Francis Ford Coppolan tunnettu elokuva. Lisäksi huumori suurimmaksi osaksi loistaa poissaolollaan. Aika vakavalla naamalla mennään, mutta yhden pienen tytön osuus tuo inhimillisen valonpilkahduksen kokonaisuuteen. Visuaalisesti elokuva on yhtä näyttävä kuin aikaisemminkin. Tällä kertaa 3D tekee erikoistehosteista entistäkin näyttävämpiä, joten räjähdykset ja helikopterikohtaukset ovat suorastaan häkellyttäviä. Sota apinoiden planeetasta on ehdottomasti tämän elokuvatrilogian paras osa joka osa-alueltaan.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. paistettuja kohtauksia joko ohjaajan kommenttien kera tai ilman, monia making of -dokumentteja ja mahdollisuus valita ohjaajan kommenttiraita koko elokuvan ajaksi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2017

Traileri: