STOP THE PRESS!

Lappeenrannan Vanhanpuiston soittolava alkuperäisen väriseksi

Kuva soittolavan kunnostuksesta

Kuva soittolavan kunnostuksesta 10.7.2017. Myös julkisivun edustan sisäkaaren poikkilaudoituksesta tulee sininen. Maalaustelineet poistetaan heinäkuun puolivälin jälkeen. Kuva: Mervi Palonen.

Lappeenrannan Vanhanpuiston soittolavan parhaillaan meneillään olevan kunnostuksen yhteydessä soittolavan väritys pyritään palauttamaan alkuperäisen värityksen mukaiseksi.

Rakennustutkimukseen erikoistunut amanuenssi Sini Saarilahti Etelä-Karjalan museosta kertoo, että lukuisten maalikerrosten alta on onnistuttu tulkitsemaan alkuperäisiä värejä.

– Sävyt vaihtelevat vaaleasta beigestä vaaleaan keltaiseen ja siniseen. Katosta tulee tiilenpunainen.

Suurimman eron edeltävään väritykseen huomaa koristelistoissa, joista tulee siniset. Myös julkisivun edustan sisäkaaren poikkilaudoituksesta tulee sininen. Seinien keltainenkin on huomattavasti entistä voimakkaampi, Saarilahti kuvailee.

Soittolavan kunnostus aloitettiin kuluvan vuoden toukokuun alussa. Suunnittelupäällikkö Pekka Oksman Lappeenrannan Toimitilat Oy:stä kertoo, että julkisivun kunnostus valmistuu heinäkuun lopulla, mutta työt jatkuvat lavan takaosassa ennakkoon varattujen tilaisuuksien järjestämisen jälkeen.

– Lavaa on korjattu mahdollisimman pitkälle alkuperäistä materiaalia säästäen. Alimmat rakenteet olivat huonoimmassa kunnossa etenkin pohjoissivulla eli takaosassa. Noin viidesosa rakennusrunkoa ja julkisivuverhoilua edellyttää lahovaurioiden takia uusimista, Oksman laskee.

Kunnostuksen yhteydessä soittolavalle asennetaan tallentava kameravalvonta ilkivallan hillitsemiseksi. Lavaa on muun muassa ilkivallan jäljiltä maalattu useita kertoja.

Lava tunnetaan Lappeenrannassa sekä soittolavan että laululavan nimellä. Sen on suunnitellut Otto-Ivar Meurman vuonna 1926. Alkuperäisissä piirustuksissa lava on nimetty soittolavaksi. Myös puistolla on kaksi nimeä: Vanhapuisto on lempinimeltään Pusupuisto.