STOP THE PRESS!

Dunkirk

DunkirkOhjaus ja käsikirjoitus: Christopher Nolan
Tuotanto: Emma Thomas, Christopher Nolan
Näyttelijät: Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Fionn Whitehead, Aneurin Barnard, Harry Styles, James D’Arcy, Jack Lowden, Barry Keoghan, Tom Glynn-Carney, Mark Rylance, Tom Hardy
Arvio: 5/5

Touko-kesäkuun vaihteesssa vuonna 1940 liittoutuneiden joukot olivat joutuneet Dunkirkin rannalle saksalaisten saartorenkaan lähestyessä. Yli 400 000 miestä oli jotenkin saatava pois vihollisen kynsistä, joten pelastusoperaatio oli massiivinen. Siihen tarvittiin taisteluvoimia sekä ilmassa että merellä ja kun tilanne näytti todella pahalta, saapuivat merivoimien avuksi myös siviilien miehittämät pienalukset. He pyrkivät henkensä uhallakin pelastamaan mahdollisimman monta mereen joutunutta sotilasta.

Christopher Nolan tunnetaan melko massiivisista toiminnallisista elokuvista, kuten Batman-trilogia ja Interstellar, joissa visuaalinen puoli yhdistettynä Hans Zimmerin maaniseen musiikkiin kuljettivat tarinaa eteenpäin. Eikä tee Dunkirk siihen poikkeusta. Eroavaisuus noihin aiempiin elokuviin on se, että tällä kertaa mennään tositapahtumien äärellä –  tarinan, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tämä lähes parituntinen elokuva ei ole myöskään puhdas sotaelokuva, sillä itse sota on oikeastaan vain pieni osa kokonaisuutta. Nolan on nerokkaalla tavalla upottanut siihen jännitystarinaa, jota viedään eteenpäin hyvin näyttävällä visuaalisuudella, äänitehosteilla ja leikkauksella. Lisämausteensa mukaan todellakin tuo Zimmerin omalaatuinen äänimaisema, joka suorastaan uppoutuu kokonaisuuteen niin, ettei musiikkia oikeastaan kuule ollenkaan. Aivan kuin katsojan korville olisi tehty taikatemppu ja koko musiikkimaailma hivelisi korvia salamyhkäisesti. Yhtä asiaa ei paljonkaan elokuvassa kuulla: dialogia. Sitä on harvinaisen vähän, mutta sekin vähä on hyvin tiukasti tiivistetty tilannetta kuvaaviksi sanoiksi. Eikä hahmoja sen kummemmin esitellä tai kuvailla, vaan kokonaisuudesta tehdään oikeastaan todellinen ”tuntematon sotilas” -kuvaelma, jossa tärkeintä on pelastaa mahdollisimman moni sotilas. Siksi jokainen näyttelijäsuoritus on hyvin tärkeä tarinan kannalta. Dunkirk nousee Nolanin parhaaksi elokuvaksi tähän mennessä.

Ensimmäinen levy sisältään ainoastaan elokuvan, mutta toinen levy puolestaan sisältää runsaasti lisämateriaalia. Nämä viisi making of -dokumenttia, jotka on nimetty elokuvan teemojen mukaisesti, avartaa hyvin historiallisten tapahtumien taustoja ja tietenkin elokuvan tekemisestä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Warner Bros. Entertainment, 2017

Traileri: