STOP THE PRESS!

Parkkari tiesi sen taas

ReikäjuustoSotilasvastavakoilua kuvaavan Jukka Parkkarin teossarjan tuoreimmassa romaanissa Reikäjuusto perehdytetään lukijaa Helsingin maanalaiseen tunneliverkostoon. Romaani sijoittuu vuoteen 2004, mutta vasta viime päivinä Reikäjuustoksi kutsuttu yli 300 kilometrin kallioluolasto on noussut kansainväliseksi uutisaiheeksi.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Jukka Parkkari (s. 1945) on kertonut tapahtumista, joita suuresti muistuttavia uutisia on kuultu pian kirjan ilmestymisen jälkeen. Asiaan ei liity kristallipalloa, pikemminkin lähihistoriasta karttunutta tietoa, päättelykykyä – ja ehkä myös kokeneen ex-päätoimittajan uutisvainua.

Jo vuonna 2014 ilmestyneessä teoksessaan Putin, Vladimir Putin Parkkari kuvaa Venäjän sotilastiedustelun GRU:n käynnistämää suunnitelmaa tonttien haalimiseksi strategisesti tärkeiden suomalaiskohteiden naapurustosta. Seuraavana vuonna ilmestynyt Veljemme Viro käsittelee venäläiskoneiden jatkuvia ilmatilaloukkauksia, hetkeä ennen kuin suomalaishävittäjät todella joutuivat toistuvasti puuttumaan luvattomaan ilmailuun Suomenlahden yllä.

Reikäjuusto viittaa tunneliverkoston lempinimeen ja sen mukaan nimettyyn vuoden 2003 sotaharjoitukseen. Luonnollisesti jo tuolloin monet tiedustelupalvelut kiinnostuivat Suomen maanalaisesta pääkaupungista, mutta vasta nyt, kohonneiden kansainvälisten jännitteiden aikana, lehdet kuten Wall Street Journal ja sitä siteerannut Daily Mail ovat luoneet aiheesta raflaavia otsikoita tyyliin ”Suomi varautuu Venäjän hyökkäykseen”.

 

Jukka Parkkari

Reikäjuusto

ISBN 978-952-270-327-9

320 s. Arktinen Banaani 2017.