STOP THE PRESS!

Wendy and The Refugee Neverland

Wendy and The Refugee NeverlandOhjaus: Olli Ilpo Salonen
Käsikirjoitus: Olli Ilpo Salonen, Minka Kuustonen, Juha Pulli, Joonas Kääriäinen
Näyttelijät: Minka Kuustonen, Joonas Kääriäinen, Juha Pulli, Jonas Saari, Antti Heikkinen, Linda Wiklund, Joonas Snellman, Matti Onnismaa, Niina Lahtinen, Eero Milonoff, Ville Tiihonen, Jari Virman, Mikko Leppilampi, Roope Salminen, Ylermi Rajamaa
Arvio: 4/5

Krisu (Kuustonen) on lähes kolmekymppinen Prismassa myyjänä työskentelevä nainen, joka haaveilee menestyvän muusikon urasta. Tämä The Wendy and The Refugee Neverland -bändin solisti ja biisinikkari tekee kaikkensa. että hänen yhtyeensä saisi kunnollisen läpimurron. Rokkarielämää elävä levoton sielu Krisu asuu yhdessä veljensä kanssa, joka puolestaan on karannut siviilipalveluksesta ja pakoilee viranomaisia. Unelman toteutumiseen Flow-festarin lavalla esiintymisestä on pitkä tie kuljettavana.

Silloin tällöin tulee nähtyä näitä Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella opiskelijatöinä tehtyjä elokuvia, jotka useimmiten ovat alle tunnin mittaisia. Olli Ilpo Salosen ohjaama ja osittain myös käsikirjoittama Wendy and The Refugee Neverland eroaa melkolailla muista. Se on täysiverinen kokoillan näytelmäelokuva, jolla on mittaa lähes puolitoista tuntia. Vaikka Salosella onkin takana muutamia lyhytelokuvia, niin tämän elokuvan suhteen hän osoittaa olevansa kuin vanha taitaja. Hänen käsittelyssään musiikkidraamallinen elokuva toimii sujuvasti, mutta on samalla myös tyylikkään rosoinen kuten tällaisessa tarinassa pitääkin olla. Salosen, Kuustosen, Pullin ja Kääriäisen käsikirjoitus on elämänmakuinen ja se tarjoaa mielenkiintoisen tarinan kolmenkympin kriisistä omalla tavallaan kärsivästä naisesta, joka pyrkii löytämään oman paikkaansa sekä omassa elämässään että tässä yhteiskunnassa. Salonen onnistuu rytmittämään yllättävänkin hyvin tarinaa, vaikka muutama kohtaus tuntuukin hieman ylimääräiseltä kokonaisuutta ajatellen. Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan onnistuneita, mutta todellisen repäisyn tekee itse Krisua esittävä Kuustonen, joka tekee samalla uransa parhaimman roolisuorituksen. Wendy and The Refugee Neverland jättää sen verran hyvän maun katsojalle, että oikein innolla jää odottamaan Salosen seuraavaa elokuvaa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Aalto-yliopisto/Elo, 2017

Traileri: