STOP THE PRESS!

Get Even

Get EvenKehittäjä: The Farm 51
Julkaisija: Bandai Namco Entertainment
Arvio: 4,5/5

Pelitalo The Farm 51 on kehitellyt uusinta peliään jo pitkät pätkät. Julkaisupäivää on siirretty ja muokattu toistuvasti. Mutta nyt peli on täällä vihdoin ja viimein nautittavanamme. Get Even nojaa hienosti aidon tuntuiseen 3D-grafiikkaan ja first person -pelaamiseen, vaikka tarinan alku ei tosin ehkä kuulosta siltä ihan omaperäisemmältä: mies herää autiosta mielisairaalasta muistinsa menettäneenä ja lähtee selvittämään mistä on kyse…

Get Even yhdistää monenlaista pelaamista: First person shooter -ammuskelua, pientä puzzleratkaisua, hiippailua ja piiloutumista sekä jopa aikamoisia kauhuefektejäkin. Hahmomme Cole Black on piinkova yksityisetsivä ja palkkamurhaaja. Nyt hän joutuu erilaisissa tapahtumapaikoissa ja käytävälabyrinteissä etsimään ja selvittämään omaa menneissyyttään pala palalta. The Saw -elokuvien Jigsaw-hahmoa kopioinut pahis nimeltä Red antaa kaiuttimen kautta ohjeita siitä, kuinka edetä ja kuinka toimia. Erilaiset ratkaisut johtavat hyvinkin erilaisiin tapahtumajatkumoihin. Yleensä joku viaton kuolee.

Apunaan mr Blackilla on kännykkä, joka muuntautuu monenlaiseksi. Sillä voi seurata jälkiä ultraviolettivalon avulla, se skannaa todistusaineistoa, toimii karttana ja jopa paljastaa eräänlaisia hologrammiseiniä. Myös yksityisetsivämme nurkan taakse ampuva periskooppipyssy on kätevä monissa kinkkisissä tilanteissa. Matka omaan menneisyyteen ja mielenpohjukoihin voi alkaa.

Grafiikka toimii upeasti. Se on hieman väritöntä ja pelkistettyäkin, mutta liikkuminen 3D-maailmassa on jouhevaa. Ääninäyttelijät ovat loistavia. Varsinkin Redin tietokoneen läpi ajettu ääni on karmivan ahdistava. Myös musiikilla on suuri vaikutus pelissä, se nimittäin nostaa tempoaan, kun jotain jännittävää on tuloillaan. Hieman peli menee välillä turhankin paljon kännykän kanssa räpeltämiseksi ja välillä luolia tai käytäviä kiertää turhankin pitkään, kun ei ole jotain pientä vinkkiä huomannut. Get Even on sopivan jännittävä ja kuitenkin suht helposti pelattava sekä koukuttava, jotta kyllä tämän ainakin kerran läpi pelaa. Toisaalta sitten ajatus kakkoskierroksesta jo houkuttaa, kun alkaa miettiä ”…jospa olisinkin sen kohdan pelannut toisella tavalla”. Kannatti tätä odottaa.

Gekko Paavilainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by The Farm 51 / Bandai Namco Entertainment, 2017