STOP THE PRESS!

Valerian and the City of a Thousand Planets

Valerian and the City of a Thousand PlanetsOhjaus ja käsikirjoitus: Luc Besson perustuen Pierre Christinin ja Jean Claude Mézièresin sarjakuvakirjoihin
Tuotanto: Virginie Besson-Silla
Näyttelijät: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen, Ethan Hawke, Rihanna
Arvio: 2/5

Kaukaisessa tulevaisuudessa poliisin erikoisjoukkojen agentit Valerian (Dane DeHaan) ja Laureline (Cara Delevingne) saavat puolustusministeriöltä tehtävän, joka vie heidän Alphan kaupunkiin. Tässä kaupungissa ihmiset ja muut lajit ovat eläneet yhdessä sopusoinussa vuosisatojen ajan ilman kärhämiä. Jokin pimeä voima on uhkaamassa rauhaisaa elämää ja Valerianin sekä Laurelinen on selvitettävä, mikä tämä taho on, joka aikoo järkyttää kaupunkia ja mitkä ovat sen syyt.

Pierre Christinin ja Jean-Claude Mézièresin luomat hahmot esiintyivät ensimmäisen kerran legendaarisessa ranskalaisessa sarjakuvalehdessä vuonna 1967 ilmestyen vuoteen 2010 saakka. Tuona aikana sarjakuvasta muodostui melkoinen hitti kotimaan lisäksi myös kansainvälisesti. Monet alan ihmiset ovatkin sanoneet, että juuri nämä tarinat ovat heitä inspiroineet omien teoksiensa suhteen. Esimerkiksi Star Wars -saagassa tai Bessonin omassa Fifth Elementissä on selvästi vaikutteita näistä sarjakuvista. Besson oli suunnitellut tätä elokuvaa monen monta vuotta. Itse asiassa jo paljon ennen edes tuota edellä mainittua elokuvaa. Ymmärrän hyvin, miksi se ei ole ollut mahdollista. Tekniikka on kehittynyt kahdenkymmenen vuoden aikana melkoisesti ja vasta viime vuosina on pystytty näitä aiemmin mahdottomina pidettyjä elokuvia toteuttamaan.

Ranskalaisohjaaja Besson on hyvä visuaalisuudessa. Hän pystyy luomaan sellaisen maailman, joka oikeasti näyttää aidosti tulevaisuuden avaruusmaailmalta yhdisteltynä fantasiamaiseen visuaalisuuteen. Hänen heikoin puolensa tässä elokuvassa on käsikirjoitus ja ohjaus. Kuten James Cameron sortui omassa Avatarissaan erikoistehosteilla leikkimään, sitä samaa tekee myös Besson. Tekniikka menee ohi käsikirjoituksen ja dialogi on suorastaan tökeröä keskinkertaiseen ohjaukseen yhdistettynä. Pääparia esittävä DeHaan ja Delevingne ovat kuin jostain romanttisesta teinikomediasta napatut näyttelijät, jotka eivät oikein kemialtaan sovi kunnolla pariksi. Aiemmin hyviä rooleja tehnyt Owen puolestaan käy nappaamassa palkkarahansa olemalla epäuskottava komentaja töksähtelevine dialogeineen. Sääli, että lopputuloksena on vain keskinkertainen elokuva, joka ulkoisesti on kaunis ja näyttävä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Future Film, 2017

Traileri: