STOP THE PRESS!

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripsetOhjaus ja käsikirjoitus: Hannaleena Hauru
Tuotanto: Jussi Rantamäki
Näyttelijät: Inka Haapamäki, Rosa Honkonen, Santeri Helinheimo Mäntylä, Tiitus Rantala, Peter Kanerva, Janni Hussi, Samuli Vauramo
Arvio: 4,5/5

Satu (Haapamäki) ja Heidi (Honkonen) ovat parhaimmat ystävykset, jotka pyrkivät parantamaan maailmaa mm. häiriköimällä ”kaupallisia” häitä ja elämällä mahdollisimman boheemisti. Heidi kuitenkin rakastuu jääkiekkoilija Lauri Mäntyvaaraan (Rantala), joka on valittu NHL-sarjaan ja jonka vahvatahtoinen äiti ei halua minkään tytönhempukan vievän poikansa ajatuksia pois pelaajan uralta. Kun Satu huomaa, että kaveria kiinnostaa enemmän Lauri kuin yhteinen missio pahaa kaupallista maailmaa vastaan, kokee hän lähes hylätyksi tulemisen. Satuun ihastunut Heidin veli Henri (Helinheimo Mäntylä) on sitä mieltä, että ihastuksen kohde voisi pikku hiljaa avata silmänsä ympäröivälle todellisuudelle.

Lauri Mäntyväärän tuuheet ripset on useita palkittuja lyhytelokuvia tehneen Hannaleena Haurun ensimmäinen pitkä elokuva, mutta hänen kokemuksensa elokuvantekijänä todellakin näkyy kautta linjan. Kyseessä ei ole perinteinen nuorisoelokuva tai edes draamaelokuva, vaan Hauru sekoittelee taidokkaasti monia elokuvagenretyylejä, vaikka pohjimmiltaan tarinassa on kyse nuoruuden kasvukivuista, rakkaudesta ja sen vaikeudesta sekä yhtälailla toisten hyväksynnästä. Siksi tämä elokuva saattaa aluksi hämmentää suoraviivaisiin tarinoihin tottuneita katsojia, mutta nopeasti alkuhämmennyksen jälkeen tarinasta saa hyvin otteen. Luvassa on sopivasti myös symboliikkaa, jota ohjaaja ei selittele, vaan jättää tilaa katsojan itsensä päätelmille. Satua ja Heidiä esittävät Haapamäki ja Honkonen ovat rooleissaan teeskentelemättömiä, mikä luo hahmoihin luonnollisella tavalla luonteikuutta. Myös Henriä esittävä Helinheimo Mäntylä täydentää mainiosti tätä kolmikkoa ”totuuden torvena”. Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset on yllättävän raikas piristysruiske kotimaisen elokuvan saralla.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Elokuvayhtiö Aamu, 2017 Kuva: Era Kahyaoglu

Traileri: