STOP THE PRESS!

Turku näyttävästi esillä Tukholmassa Suomi 100 -juhlavuoden suurtapahtumassa

Turku esittäytyy näyttävästi Tukholmassa elokuun lopussa järjestettävässä STHML/SUOMI-kaupunkijuhlassa. Kyseessä on suurin Suomen rajojen ulkopuolella järjestettävä juhlavuoden yleisötapahtuma.

Suomen iloista syntymäpäivää juhlitaan kolmen päivän ajan aivan Tukholman keskustassa, Kungsträdgårdenin tori- ja puistoalueella 24.–26.8. Kaupunkijuhla on avoin kaikille ja tapahtumaan odotetaan jopa noin 100 000 kävijää.

– Turku kutsuttiin mukaan Tukholmaan, koska meillä on pitkä yhteinen historia ja paljon läheistä yhteistyötä Tukholman kaupungin ja Ruotsin kanssa. Ja toki ylpeänä esittelemme kaupunkia Suomen 100-vuotisjuhlassa, kertoo Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila.

Suomi esittäytyy Tukholmassa monipuolisen ohjelman kautta. Kaupunkijuhlassa esiintyy liki 300 artistia; musiikin ohella estradilla nähdään mm. stand up -komiikkaa, lastenteatteria, sirkustaidetta ja kirjailijakohtaamisia. Päiviin mahtuu myös mm. Suomi–Ruotsi-minimaaottelu, näyttelyitä ja ajankohtaisia paneelikeskusteluja – hyvää ruokaa, saunaa ja Muumipeikkoa unohtamatta.

Tapahtuman juontajina toimivat media-ammattilainen ja kirjailija Mark Levengood ja näyttelijä Maria Sid.

Turku esittelee kaupungin kolmessa kontissa

Tapahtuma-aikana Kungsträdgårdeniin Tukholman keskustaan rakentuu suuri Suomi 100 -alue.

Turulle on varattu oma alue erinomaiselle paikalle aivan päätapahtumalavan viereen. Turku tuo alueelle kolme konttia, joissa esitellään kaupunkia eri näkökulmista ja Turulla on esiintymisiä myös tapahtuman pääesiintymislavalla.

Turun esittäytymiset on suunniteltu yhteistyössä Tukholman Suomen suurlähetystön kanssa. Lähetystöstä toivottiin rohkeaa, innovatiivista ja modernia lähestymistapaa Turkuun.

Turun kolmesta kontista yhdessä on Tom of Finland -kuvataidenäyttely, toisessa Ruisrockin tunnettu ja suosittu reivikontti ja kolmannessa turkulainen designmyymäläkonsepti Puf, joka myy Turku-aiheisia tuotteita. Päälavalla nähdään lauantaina myös kaksi numeroa kaupunginteatterissa esitetystä Tom of Finland -musikaalista.

Kontteihin kiinnitetään myös suuri näyttö, jolla on esillä Turku-mainoksia eli tietoa esimerkiksi Kulttuurisyksystä, kulttuurilaitosten ja toimijoiden syksyn tarjonnasta sekä Visit Turun materiaalia.

Turun lisäksi Suomen kaupungeista on mukana Tampere, joka esittelee vasta avattua Muumi-museota ja Tamperetta tapahtumakaupunkina.

Yhteinen teema on Yhdessä

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemana on Yhdessä ja teema on keskiössä myös STHLM/SUOMI-tapahtuman ytimessä.

– Suomi ja Ruotsi ovat hyvin läheiset ja rakkaat naapurit ja luonnollisesti haluamme juhlia Suomen historiallista merkkivuotta yhdessä ruotsalaisten kanssa. Ja juhlistaa samalla myös Suomen ja Ruotsin elävää yhteistyötä, kertoo Suomen Tukholman lähetystön lehdistöneuvos Niina Hyrsky.

– Koska kaikki eivät välttämättä voi matkustaa juhlavuoden aikana Suomeen, haluamme tuoda parhaita paloja pirteästä 100-vuotiaasta tänne Tukholmaan.

Virallista Ruotsia ja Suomea edustavat tapahtumassa Ruotsin kuningaspari ja Suomen presidenttipari sekä molempien maiden pääministerit. Turkua edustaa tapahtumassa kaupunginjohtaja Aleksi Randell, ja Kungsträdgårdenissa järjestettävässä paneelikeskustelussa Åbo Akademin professori Alf Rehn. Keskustelussa puidaan Suomen ja Ruotsin talousyhteistyön tulevaisuutta ja mahdollisuuksia.

Sthml/Suomi-tapahtuman pääyritysyhteistyökumppanit ovat Stora Enso, Fazer ja Viking Line. Mukana järjestelyissä on myös useita muita yrityksiä ja organisaatioita. Tapahtumaa koordinoi Suomen Tukholman suurlähetystö yhteistyössä tapahtumatoimisto PS Communicationsin kanssa.

Tapahtumasta on runsaasti lisätietoa osoitteessa https://www.sthlmsuomi.se/

Tapahtuma Facebookissa https://www.facebook.com/events/330186444082055/?fref=ts