STOP THE PRESS!

Tunnet äänen – mutta kuka on Jonna Tervomaa?

Jonna TervomaaJonna Tervomaan rakastettua ääntä voi sanoa jo sukupolvikokemukseksi. Syyskuun ensimmäisenä päivänä julkaistava albumi Ääni kiepauttaa kertaheitolla yhden Suomen tunnetuimmista laulajattarista myös säveltäjäksi, sanoittajaksi ja sovittajaksi. Tervomaan kirjoittamien kappaleiden tuotannosta Ääni-levyllä vastaa kalifornialainen multi-instrumentalisti Ken Stringfellow (mm. The Posies, R.E.M., Big Star). Hollywoodista Forssaan ulottuvan yhteistyön lopputulos liikkuu suurenmoisine ennakkosingleineen (Oo mun kaa, Uudet jumalat, Väärät vaatteet) hyvinkin ”tunnistettavasta Tervomaasta” kiehtovalla tavalla paljon lähemmäs laulajan henkilöä kuin mikään muu hänen aiempi levynsä.

Albumi noudattaa traditionaalista vinyylilevyn kaarta; siinä on kuultavissa selkeä A- ja B-puoli. Levyllä voi kohdata ennenkuulemattoman vapautuneen musiikintekijän ja laulajan, joka sukeltaa pelottomasti uusille vesille, myös tutumpia vireitä lämmöllä vaalien. Jonna Tervomaan Ääni soi varmuutta.

”Aivoni muuntaa dataa.
Mutta ääni on minun.
Ääni on minun.

Mitä tapahtuu? Mitä ottaa menneisyydestä mukaan ja siirtää eteenpäin, mitä hylätä ja korvata uudella? Miten sukupolvet juttelevat keskenään? Miksi kommunikointi on niin vaikeaa? Jos ihminen lakkaa kyselemästä, säilyykö saavutettu viisaus vai valuuko se hukkaan kuin kannettu vesi säiliön halkeamasta?
Olen ikuisesti rikki. Haittaako se? Vai onko se juuri se voima, joka pitää hereillä ja liikkeessä?
Minne olen menossa? Tällaisten kysymysten äärellä ryhdyin kirjoittamaan uusia lauluja.
Kirjoitin aika pitkään. Suomeksi ja englanniksi. Aivoni toimivat niin.

Olen tarkkaillut ihmisiä ja maailmaa. Viime vuosina aloin kiinnostua ajatuksesta: miltä kuulostaisi albumi, joka on täynnä omaa ääntäni. Sävelet ja sanat ja ennen kaikkea niiden yhdistelmät. Ajattelin, joko olisi aika tulla kaapista kokonaan? En ole osannut pelätä näitä asioita oikeastaan koskaan, vaan lähestynyt musiikkia aina täysin rinnoin, yhdessä tai yksin sitä kehitellessäni. Nyt tein sen yksin. Kunnes tuli aika toteuttaa se kaikki.

Etsin tuottajaa.

Huomasin, että kaipaan aukkoa ulos tutuista tunteista. Ulos maan tavoista ja ajan hengestä. Ymmärsin jotain tämän albumin onnistumisen kannalta tärkeää: elän maailmassa, jossa ihmiset liikkuvat. Tulevat ja menevät. Aina vaan useammat elävät muukalaisina, ulkopuolisina. Hetken tai pidempään. Tai ikuisesti. Minä tarvitsin tilanteen, jossa saan olla vähän muukalainen. Halusin löytää musiikilleni tuottajan, joka ei oleta mitään, koska ei tiedä paljoakaan, jolla ei ole ennakkoluuloja tai ennakkokäsityksiä minusta. Halusin jonkun, joka pystyy puhtaalta pöydältä kuuntelemaan, mitä haluan tehdä ja sanoa. Ihana lamppu syttyi päässäni.

Se valo oli Ken Stringfellow.

Ken, liikkuja jos joku, on satunnaisystäväni pitkältä ajalta. Olemme ”mutual admirers”, kuten Ken asian ilmaisi. Lähetin biisejä. Ken oli tulossa Suomeen soolokeikoille ja sovimme, että äänittäisimme tuolloin testiksi yhden kappaleen. Menimme studioon ja koettelimme samalla yhteistyömme mahdollisia rajoitteita. Päätimme jatkaa. Kahdenkymmenen asteen pakkasessa Forssassa, 150 vuotta vanhassa mökissä syntyivät raamit lauluille, joita olin kehitellyt ja kirjoittanut jo vuoden ajan. Kalifornian mies oli peloton keskellä Hämettä ja pimeintä aikaa. Olimme ahkeria ja uppoutuneita. Yhteistyö perustui toisen kuuntelemiseen ja kunnioittamiseen, yhteiseen päämäärään, jonka keskiössä on alusta loppuun saakka musiikki. Minä vastasin ensimmäistä kertaa yksin myös laulusovituksista ja tuotin itseäni Kenin ohjeella: mene pidemmälle! Pääset pidemmälle. Kokeilimme, tykkäsimme, etenimme, ylemmäs, ylemmäs. Ken tuotti ja soitti instrumentit lopulta koko levyllä.

On hienoa ohjata raskasta veturia ja olla samalla matkustaja.

Kun musiikki on samanaikaisesti helppoa ja hauskaa sekä vakava asia ja elämäntyö, on onni olla kyydissä. En ole koskaan osannut yrittää miellyttää, mutta tunnen vastuuta siitä, mitä julkaisen. Suomessa on valtavasti ihmisiä, jotka eivät tiedä mihin kategoriaan minut laittaisivat. En tunne asemaani, en tunne ikääni. En tunne tulevaisuuttani. Se on loistava tila tehdä musiikkia. Olen tyytyväinen ja ylpeä. Toivon, että kuuntelijoita taas löytyy. Musiikista hurmaantuvia, mutta myös hiljaisen viisauden etsijöitä, niitä joille minun laillani musiikin tehtävä on muutakin kuin kohottaa, tumma pohjavirekin voi tuoda suurta lohtua ja tyydytystä. Jotka tuntevat, että ajattelemattomuuden aika on ohi, ja tilalle on tulossa jotain syvempää ja jännittävämpää, tiiviimpää yhteyttä elämään.”

– Jonna Tervomaa

Kuuntele Oo mun kaa -single täältä, Uudet jumalat -single täältä ja Väärät vaatteet -single tämän linkin kautta.