STOP THE PRESS!

Näyttelijävaihdos Turun Kaupunginteatterin Seitsemään veljekseen

Lauri Maijalan Turun Kaupunginteatterille ohjaaman Seitsemän veljeksen näyttelijäkaartin haettiin täydennystä kesäkuussa. Eero Milonoff jättäytyi tuolloin aikataulusyistä pois Tuomaksen roolista. Nyt Maijala on valinnut hänen tilalleen näyttelijä Pyry Äikään.

Maijala kertoo, että hakemuksia tuli erinomaisilta mies- ja naisnäyttelijöiltä yhteensä 172 kappaletta. ”Valinta ei siis ollut helppo, tai edes kovin mieluinen, joten annoin intuitiolle suuren vallan. Olemme tehneet yhteistyötä aiemmin ja Pyry jäi mieleen taitavana ja erikoislaatuisena näyttelijänä, jonka katseessa on tarvittaessa niin myrsky ja kylmyys, kuin määrittelyjä karttava salaisuuskin. Tavoitteeni on ollut haalia veljeksiksi erityislaatuisia persoonia. Arvaamattomia tyyppejä, jotka voivat ensin vaikuttaa joltain, ja sitten ketterästi muuttavat täysin suuntaa. Näyttelijöitä, jotka pitävät yleisön varpaillaan. Pyry on juuri tällainen näyttelijä”, ohjaaja perustelee valintaa.

Pyry Äikää (s. 1989) valmistui teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2015. Siitä lähtien hän on toiminut freelancerina ja esiintynyt näyttämöllä Ryhmäteatterissa, Teatteri Takomolla ja lukuisissa vapaissa ryhmissä. Äikää esittää yhtä päärooleista Konttori-tv-sarjan Suomen versiossa.

Äikää heittäytyy Tuomaksen rooliin innoissaan: ”Hyppään myöhäisemmältä pysäkiltä Maijalan porukan kyytiin pää edellä ja rinta kuumana. Lauri on mielestäni vahva visionääri, jonka estotonta ja groteskia tyyliä pidän itselleni suotuisana ympäristönä lietsoutua häpäisemään itseäni. Tunnen myös muuta veljeskaartia Teatterikorkeakoulusta, joten heihin luotan ja heitä arvostan. Odotan yhteistyötä innolla.”

Seitsemän veljeksen ensi-ilta on Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä 3.11.2017. Edellisen kerran Aleksis Kiven klassikkoteksti nähtiin samalla lavalla noin 40 vuotta sitten Kalle Holmbergin ohjauksena. Silloin Tuomaksen roolin esitti Juha Hyyppönen, jonka tilalle astui myöhemmin Vesa-Matti Loiri.