STOP THE PRESS!

Otavan syksyn sarjakuvissa sodan todellisuutta, kamalaa luontoa ja klassikoita

Elokuvantekijä Pekka Lehtosaaren ja sarjakuvataitelija Hannu Lukkarisen Raatteen tie on todenmukainen sarjakuvaromaani Raatteen tien taistelusta, joka käytiin talvisodassa Suomen ja Neuvostoliiton välillä alkuvuodesta 1940. Taistelut esitetään historian valossa, inhimillistä otetta unohtamatta. Pekka Lehtosaari on kaivanut sodan kaoottisuudesta punaisen langan, jonka säikeet koskettavat myös tämän päivän suomalaisia. Hannu Lukkarisen kuvissa heräävät eloon toisen maailmansodan ankarat hetket. Kirja julkistetaan 22.8. KirjaClubilla Helsingissä.

Sarjakuvataitelija Jussi ”Juba” Tuomolan Viivi ja Wagner juhlii tänä vuona 20-vuotispäiväänsä. Heinäkuussa ilmestynyt On-nöff-suhde -albumi sisältää uusia hillittömiä strippejä. Kaikkien aikojen ensimmäinen Viivi ja Wagner -albumi, Sikspäkki ja salmiakkia, ilmestyy uutena laitoksena elokuun lopulla.

Jarkko Vehniäisen hulvaton strippisarja Kamala luonto siirtyy Otavan sarjakuvaperheeseen. Lokakuussa ilmestyvä Eläimen tarkoitus sisältää täyden annoksen Ilveksen ja Kärpän ratkiriemukkaita −ja välillä myös rujoja − edesottamuksia. Vehniäisen sarja on tuttu muun muassa Helsingin Sanomista, Ilta-Sanomista, Keskisuomalaisesta ja Aamulehdestä.

Legendaarinen Non Stop –lehti esitteli suomalaiselle yleisölle 70-luvulla eurooppalaisen sarjakuvan parhaimmistoa jatkosarjoina. Syykuussa Non Stop –hengessä julkaistaan kaksi klassikkoa. Sveitsiläisen Deribin (s. 1944) kaikki koira-agentti Attilan vauhdikkaat seikkailut on koottu toiseen albumiin. Ranskalaisten Henri Vernesin (s. 1918) ja kuvittaja William Vancen (s. 1935) sankari Bob Morane puolestaan palaa muhkeana viisi seikkailua sisältävänä kokoelmana. Attila-seikkailut on suomentanut Annukka Kolehmainen ja Bob Moranen suomentaja on Anssi Rauhala.

Yhdysvaltaisen George Herrimanin (1880−1944) Krazy Kat on edelleen kaikkien aikojen arvostetuimpia ja ihailluimpia sarjakuvia. Kissan ja hiiren omituisesta suhteesta runollisesti kertova sarjakuva pääsee oikeuksiinsa lokakuussa ilmestyvässä suurikokoisessa teoksessa, joka sisältää Krazy Katin sunnuntaisivut vuosilta 1916−1918. Sarjakuvan on suomentanut Heikki Kaukoranta.

Hergén Kultasaksinen Krapu jatkaa mustavalkoisten Tintti-tarinoiden sarjaa. Arvoituksellisen ravun mysteeri vie Tintin laivamatkalle, jossa sankari tutustuu ensi kertaa temperamenttiseen merimieheen nimeltä Haddock. Albumi ilmestyy syyskuussa ja sen on suomentanut Heikki Kaukoranta.