STOP THE PRESS!

Äitiysaiheinen runoesitys ottaa kantaa Pentinkulman päivillä

Jokapäiväinen ihme

Kuva: Jari Kokko
Anna Elina Isoaro (vas.) ja Janette Hannukainen

Runoilija Anna Elina Isoaron ja Janette Hannukaisen kantaaottava runoesitys nimeltä Jokapäiväinen ihme saa ensi-iltansa Urjalassa Pentinkulman päivillä tostaina 3.8. Esitys hehkuttaa hormoninhöyryistä vauvaonnea mutta nostaa esille myös ikääntyvät äidit sekä nykyäitien paineet ja huolet hektisessä kulutusyhteiskunnassa. Kritiikkiä saavat niin hallituksen lapsiperheisiin kohdistamat leikkaukset kuin ura- ja kotiäitien nokittelu.

– Äitiys on paitsi yksityistä ja intiimiä myös mitä suurimmassa määrin yhteiskunnallinen kysymys, Isoaro kertoo.

Monitaiteinen esitys yhdistää tekijöiden omia runoja, tanssia ja äänimaisemia. Tunnelma vaihtelee herkästä räväkkään, ja mukana on myös huumorilla höystettyä räppiä.

Teemavalinta oli kaksikolle luonteva, sillä molemmat ovat pienten lasten äitejä. Hannukaisen mukaan välillä äitiys leimataan suotta kuluneeksi aiheeksi:
– Ovathan rakkaus ja kuolemakin ikiaikaisia teemoja.
– Suomessa on kokonainen kolmi-nelikymppisten, perheellisten runoilijoiden sukupolvi. Aihetta on vaikea väistää, ja miksi pitäisi  – onhan se yksi elämän mullistavimmista kokemuksista, Isoaro huomauttaa.

Hannukainen ja Isoaro ovat tunteneet jo opiskeluajoista asti. Aikoinaan he kiersivät Suomea esiintyvän runoryhmä Ihoteollisuuden riveissä.

Ruuhkavuosia elävien runoilijoiden aika oli kortilla, ja he työstivät esitystä harvakseltaan vuoden, pääasiassa viikonloppuisin.
– Samalla saimme kollegiaalista tukea toisiltamme paitsi kirjoittamiseen, myös arkisiin huoliin, Isoaro sanoo.
Tätä tukea kaksikko toivoo nyt voivansa levittää eteenpäin kaikille, joita aihe jollain tavoin koskettaa.

Ennakkonäytöksessä he saivat myönteistä palautetta myös sellaisilta, joilla ei ole omakohtaista kokemusta vanhemmuudesta.
– Koeyleisön mukaan esitys oli intensiivinen ja piti otteessaan, Hannukainen kertoo.

Ensi-illan lisäksi esitys nähdään syksyn mittaan ainakin Tampereella ja Jyväskylässä.
– Parikymmenminuuttinen dialogi sopii hyvin ohjelmaksi tapahtumiin, klubeille tai juhliin, kuten baby showeriin, Hannukainen vinkkaa.
Tekijät voivat tarpeen mukaan yhdistää esityksen vaikkapa kirjailijavierailuun tai työpajaan.

Anna Elina Isoaro (s. 1981) voitti Runo-Kaarinan esikoiskokoelmallaan Puolen mantereen kerhossa (2011). Hänen toinen kokoelmansa Rakkautta ja vasta-aineita (2016) palkittiin Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla. Isoaro on myös lavarunouden Suomen mestari vuodelta 2005.

Janette Hannukainen (s.1982) julkaisi esikoisteoksensa Lennä vahingossa vuonna 2014 ja se ylsi Tanssiva karhu -ehdokkaaksi. Toinen kokoelma Onni, lykittävää mallia ilmestyy loppuvuodesta.

Esityksen verkkosivut:
www.facebook.com/jokapaivainenihme