STOP THE PRESS!

Studien über Hysterie osui 1990-luvulla yllättäviin kipupisteisiin

KC Hysterie

Kuvaaja: Lilja Lehmuskallio

– Sanna Kekäläisen merkkiteos nähdään elokuussa uusintaensi-illassa Zodiakissa

Koreografi Sanna Kekäläisen Studien über Hysterie -teoksen ensi-ilta oli itsenäisyyspäivänä 6.12.1991 Kaapelitehtaan Suurjännitelaboratoriossa, Zodiak Presents ry:n tuottamana. Nyt tämä suomalaisen nykytanssin ehdottomiin klassikoihin kuuluva teos palaa uusintaensi-iltansa myötä juhlistamaan Zodiakin 20/30-vuotisjuhlavuotta. Studien über Hysterie Zwei kantaesitetään Zodiak Stagella ke 16.8. klo 19.

Studien über Hysterie synnytti heti ensi-iltansa jälkeen kiihkeän julkisen keskustelun, jonka asetelmat toistuivat tulevina vuosina moneen kertaan. Perinteisellä tavalla esittävän tanssin taakse asettunut valtakritiikki kykeni luopumaan torjunta-asemistaan vasta pitkälle 2000-luvun puolella.

– Nyt kun sitä teosta ajattelee, se tuntuu mielestäni käsittämättömältä. Hysteriessä tapahtui jokin varpaille astuminen, mitä en ollut ollenkaan ajatellut, että niin tulisi tapahtumaan, toteaa Kekäläinen Zodiakin verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa.

– Sen ”ruma nainen” oli jotenkin niin kauhea, että päällimmäiseksi polemiikiksi jäi se, että teoksessa esiintyi jotain, mitä ei muka saisi olla. Se kertoo tästä meiningistä täällä paljon. Siksi kun Harri Kuorelahti ehdotti jonkin teokseni uudelleen versioimista, halusin tehdä juuri Hysterien. Halusin tuoda sen vielä esille ja tehdä sen kunnolla. Se on minusta hirveän kaunis teos, hän jatkaa.

Alkuperäisen teoksen lähtökohtana oli Sigmund Freudin ja Josef Breuerin tunnettu tutkimus vuodelta 1895. Tutkielma toimi kuitenkin vain referenssinä teokselle. Kekäläistä kiinnosti pikemminkin hysterian kokemuksellisuus ja tämän psykohistorian kummajaisen käsitteellistäminen näyttämölliseen muotoon.

Nyt nähtävä uusintaensi-ilta ei ole suoranainen rekonstruktio, vaikka Kekäläinen sanookin kynnyksen astua takaisin teokseen olevan matala.

– Teen Studien über Hysterie Zwei -versioon alkuperäisen teoksen lisäksi toisen, uuden osan, joka reflektoi nykytilannetta: mitä nyt ajattelen tällaisesta mentaalimaailmasta ja miten koen sitä. Vaikka Studien über Hysterie on hyvin ajaton, sen luoma maailma on arkaainen, joten se tarvitsee jonkin vastavoiman, jossa on tässä tapauksessa tekstiä, Kekäläinen kertoo.

Studien über Hysterie Zwei Zodiak Stagella 16.–22.8.2017. Sanna Kekäläisen teoksen taustoja valottava haastattelu on luettavissa Zodiakin verkkosivuilla.

 

KANTAESITYS
Sanna Kekäläinen: Studien über Hysterie Zwei

Käsikirjoitus, koreografia ja tila: Sanna Kekäläinen
Tanssijat
Osa 1: Janne Marja-aho
Osa 2: Maija Karhunen, Andrius Katinas
Valosuunnittelu: Anniina Veijalainen
Tuotantovastaava: Lilja Lehmuskallio
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, K&C Kekäläinen & Company
Kuva: Lilja Lehmuskallio

Ensi-ilta: ke 16.8.2017 klo 19.00, Zodiak Stage, Kaapelitehdas (V-ovi), Tallberginkatu 1, Helsinki
Muut esitykset: pe 18.8. klo 19.00 | su 20.8. klo 19.00 | ti 22.8. klo 19.00

Teosalustus pe 18.8. klo 18.15–18.45
Taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen ti 22.8.

Liput: 25/18/15 €
Lippuja ennakkoon Tiketistä