STOP THE PRESS!

Palkitun tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen uutuusteos Himo käsittelee ihmistä riippuvuuksien maailmassa

Hanna Brotherus

Hanna Brotherus Kuva: Pietari Purovaara

Elokuussa Kansallisteatterissa ensi-iltansa saava Himo on syntynyt teatterin ammattilaisten, opiskelijoiden ja toipuvien addiktien yhteistyönä

Kantaaottavista töistään tunnettu tanssija-koreografi Hanna Brotherus valmistelee parhaillaan elokuussa ensi-iltaan tulevaa uutuusteosta Himo. Kansallisteatterin lavalla 27.8. kantaesityksenä nähtävä Himo on fyysinen näyttämöteos, joka nostaa keskiöön riippuvuudet osana aikamme ilmiöitä.  Ainutlaatuista produktiota on Hannan lisäksi ollut toteuttamassa kaksi kokenutta  teatterin ammattilaista Joonas Saartamo ja Saara Kotkaniemi sekä Teatterikorkeakoulun opiskelijoita ja toipuvia addikteja.

Ennenkin heterogeenisten ryhmien kanssa töitä tehnyt Brotheus kommentoi Himo-teoksen työstämistä näin: ”Ryhmässä fyysisen työn tekeminen yhteisen päämäärän saavuttamiseksi on intohimoni. Vertaistuki ja kokemus omasta erityislaadusta – ja toisaalta samanlaisuudesta muiden kanssa luo turvallisen ilmapiirin, jossa on luontevaa ja virkistävää työskennellä.”

Pyrkimys täyteen kontrolliin ja toisaalta kaiken hallinnan menettäminen ovat erottamaton osa aikamme ihmiskuvaa. Huumeriippuvuus, alkoholismi ja syömishäiriöt valtaavat ihmisen jolloin halun kohteesta tulee jumala. Kaikki muu menettää merkityksensä.

Henkilökohtaisten kokemusten, kehollisen muistin ja elämätarinoiden kautta Himo tuo esiin ihmisyyden perimmäisen kivun ja kauneuden. Esitys on yrityksiä olla yhdessä ja SE kysyy: mikä alkaa addiktion jälkeen? Ehkäpä riippuvuuden vastakohta ei olekaan raittius vaan yhteys.  Näin miettii Hanna Brotherus: ”Aikamme korostaa individualismia. Silloin, kun omasta itsestä tulee maailmankaikkeuden keskipiste, spiraali kääntyy sisäänpäin ja riippuvuudesta vapautuminen vaikeutuu. Emme pärjää yksin. Tarvitsemme toinen toisiamme. Himo–teos vastustaa itsekeskeisyyttä.”

Himo on loogista jatkumoa Tanssin Maineteko – palkinnon saaneen Hanna Brotheruksen uralla. Tanssitaiteen maisteriksi vuonna 1994 valmistunut Brotherus on tullut tutuksi koskettavista töistään erilaisten ihmisryhmien parissa. Hän kokoaa ensemblensä eri taustaisista ja eri ikäisistä ihmisistä luoden ainutlaatuisen jäljen töihinsä. Mukana on ollut niin vanhuksia, turvapaikanhakijoita kuin liikuntavammaisia lapsiakin. Esiintyjien autenttisuus ja läsnäolo näyttämöllä ovat Brotheruksen esityksissä poikkeuksellisen vahvoja. Hänen töilleen on leimallista tiedostava ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin pureutuva näkemys. Brotheruksen töitä on esitetty sekä kansallisilla päänäyttämöillä että sairaalan käytävillä.

HIMO

Ensi-ilta Kansallisteatterissa 27.8.2017

Esiintyjät: Saara Kotkaniemi, Joonas Saartamo, Samuli Rasinpuro, Mikko Itäsalo, Miko Kallio, Sofia Kotoulias, Jani Liskola, Nooa Kekoni, Jutta Järvinen, Antti Kainulainen, Veera Snellman, Janna Loukas, Oksana Lommi, Nenna Tyni, Sara Paasikoski, Elviira Kujala, Asta Sveholm