STOP THE PRESS!

Tampere-talon avajaisjuhlakonsertilla juhlitaan kansainvälisestikin kiiteltyä Muumimuseota ja Tove Janssonin syntymäpäivää

Tampere Filharmonia  kuvaaja Jussi Virkkumaa

Tampere Filharmonia
kuvaaja: Jussi Virkkumaa

Tampere-talo ja Tampere Filharmonia juhlistavat Muumimuseon virallisia avajaisia ja Tove Janssonin syntymäpäivää keskiviikkona 9.8. Suurella avajaisjuhlakonsertilla, jossa Tampere Filharmonia kantaesittää Jonne Valtosen Näkymätön lapsi -sarjan orkesterille, solisteille ja lapsikuorolle. Esityksen ohjaa ja käsikirjoittaa Marika Vapaavuori, ja Tampere Filharmoniaa johtaa orkesterin ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Illan nimekkäinä esiintyjinä toimivat muun muassa Maria Ylipää, Tero Harjunniemi, Armi Toivanen ja Minna Tervamäki. Konsertin avaavat kulttuuriministeri Sampo Terho ja Tove Janssonin veljentytär, Moomin Charactersin luova johtaja Sophia Jansson.

Tamperelaissäveltäjä Jonne Valtonen on valinnut teostaan varten Tove Janssonin novellikokoelmasta viisi novellia, joista hän on säveltänyt tunnelmakuvia orkesterille ja solisteille: ”Olin otettu, kun juuri minua pyydettiin säveltämään juhlakonsertin musiikki. Oli mahtavaa päästä kirjoittamaan oman kotikaupungin orkesterille, joka vieläpä kapellimestaria myöten sattuu olemaan aivan fantastinen. Projektin parissa tekemäni taustatyö vahvisti entisestään ymmärrystäni siitä, miten tavattoman monipuolinen taiteilija Tove Jansson oli”, Valtonen kertoo.

Tampere Filharmonia palaa konsertin myötä kesälomilta. Orkesterin menestyksekäs viime kausi huipentui viiden konsertin Japanin kiertueeseen, jossa myös Muumimuseo oli mukana mininäyttelyllään. ”On hienoa tehdä taas yhteistyötä Muumimuseon kanssa ja tarjota kuulijoille heti kauden alkuun jotain uutta ja erilaista. Tove Janssonin elämäntyö taipuu upeaksi musiikiksi säveltäjä Jonne Valtosen ja orkesterimme käsissä. Kantaesitys tuo konserttiin aina mukavan jännitteen, ja odotankin tästä mielenkiintoista iltaa”, toteaa Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

Juhlakonsertissa esiintyvät solistit Maria YlipääNelli NymanTero HarjunniemiKristian Lindroos, tanssija Minna Tervamäki sekä Poikakuoro Pirkanpojat. Kertojina ovat näyttelijät Armi Toivanen ja Jarmo Koski, jotka johdattelevat yleisön tarinasta toiseen Janssonin sanoin ja tekstein. Suuren avajaisjuhlakonsertin yhteydessä Muumimuseo avaa 9.8. myös ensimmäinen erikoisnäyttelynsä Tove Jansson ja muumit, jossa esitellään muumien syntyä Janssonin elämäntarinan välityksellä sekä kerrotaan muumien kaupallisen maailmanvalloituksen alkutahdeista.

Lisätietoja Suuresta avajaisjuhlakonsertista: https://tampere-talo.fi/tapahtumat/suuri-avajaisjuhlakonsertti/
Liput 49/39 €, opisk. 30 €