STOP THE PRESS!

Kirurgit kuuntelevat leikkaussalissa eniten rockia

90% kirurgeista kuuntelee musiikkia leikkaussalissa.

Kun potilaat makaavat nukutettuina leikkaussalissa, kirurgit luukuttavat artisteja kuten Metallica , Led Zeppelin , AC/DC ja Scorpions . Spotifyn ja lääkäreille suunnatun Figure 1 -sovelluksen tekemä tuore kyselytutkimus paljastaa, että leikkaussalissa kuunnellaan eniten rockia (49 %), poppia (48 %), klassista musiikkia (43 %) ja R&B-musiikkia (21 %).*

Tutkimuksen mukaan lähes kaikki (90 %) kirurgit ja kirurgiaan erikoistuvat lääkärit kuuntelevat musiikkia leikkaussalissa, ja heistä valtaosa (89 %) suosii soittolistoja albumien sijaan. Lähes kolmasosa (31 %) vaihtelee kuuntelemaansa soittolistaa yli viiden soittolistan joukosta.

Kyselytutkimukseen vastanneet lääkärit kertoivat musiikin rentouttavan ja rauhoittavan heitä leikkaussalissa, parantavan mielialaa ja keskittymistä sekä rikkovan jännitteitä leikkauksen hiljaisina hetkinä. “Musiikki rauhoittaa hermoja ja parantaa henkilökunnan työskentelyä”, eräs kirurgi valottaa. “Musiikin avulla voi keventää leikkaussalin tunnelmaa, ja toisinaan sen avulla voidaan ylläpitää hyvää työskentelyrytmiä”, toinen kirurgi täydentää.

Musiikkivalinnat eivät ole ainoastaan hoitohenkilökunnan käsissä, sillä moni kirurgi ottaa myös biisitoiveita vastaan. Jos potilas on hereillä leikkauksessa, hän voi itse päättää leikkauksensa soundtrackin.  “Esimerkiksi keisarileikkauksessa potilas on hereillä ja voi päättää itse leikkaussalin musiikista”, kertoo eräs lääkäri.

Rock on myös anestesialääkäreiden ja -hoitajien suosiossa. Heistä 44 % kuuntelee leikkaussalissa rockia, mutta tätä vielä suositummaksi musiikkigenreksi nousee pop-musiikki (59 %).

Turvallisuus on kuitenkin leikkaussalissa tärkeintä, ja kyselytutkimukseen vastanneet kirurgit kertovatkin, että musiikki suljetaan leikkauksen kriittisimpinä hetkinä sekä mahdollisten komplikaatioiden ilmentyessä.

Tässä soittolista kirurgien suosimista rock-kappaleista:

“Rock You Like a Hurricane” –  Scorpions

“Sweet Child O’ Mine” – Guns N’ Roses

“Just What the Doctor Ordered” – Ted Nugent

“Break on Through” – The Doors

“Paint it, Black” – The Rolling Stones

“Whole Lotta Love” – Led Zeppelin

“We Will Rock You” – Queen

“Back in Black” – AC/DC

“Cocaine” – Eric Clapton

“The Wind Cries Mary” – Jimi Hendrix

“Should I Stay or Should I Go” – The Clash

“Like a Rolling Stone” – Bob Dylan

“Rebel Rebel” – David Bowie

“Beautiful Day” – U2

“Why Can’t This Be Love” – Van Halen

“Iron Man” – Black Sabbath

“Who Are You” – The Who

“Barracuda” – Heart

“Rock and Roll All Night” – Kiss

“Tom Sawyer” – Rush

“Edge of Seventeen” – Stevie Nicks

“All Right Now” – Free

“Sympathy for the Devil” – The Rolling Stones

“Stairway to Heaven” – Led Zeppelin

“Ace of Spades” – Motörhead

“Nothing Else Matters”- Metallica

“Piece of My Heart” – Janis Joplin

“Under the Bridge” – Red Hot Chili Peppers

“American Woman” – Lenny Kravitz

“Take it on the Run” – REO Speedwagon

“Animal”  – Def Leppard

* Tutkimuksen tiedot: maailmanlaajuisesti käytössä oleva terveydenhuollon ammattilaisten tiedonjakoon suunnattu mobiilisovellus Figure 1 suoritti Spotifyn pyynnöstä kyselytutkimuksen sovelluksensa kautta kesäkuussa 2017. Käyttäjät valittiin mukaan erikoistumisensa perusteella (kirurgia), ja heitä pyydettiin kertomaan musiikinkuuntelutottumuksistaan leikkaussalissa. Kyselyssä oli 12 kysymystä ja vastaaminen kesti keskimäärin kuusi minuuttia. 73 % vastaajista käytti vastaamiseen älypuhelintaan. Lähes 799 kirurgia ja muuta terveydenalan ammattilaista yli 50 maasta vastasi kyselyyn. Suurin osa heistä oli yhdysvaltalaisia.