STOP THE PRESS!

Turun museokeskuksen museoissa ennätysmäärä kävijöitä heinäkuussa

Turun museokeskuksen museoissa on vieraillut huimat 90 518 museokävijää heinäkuussa, mikä on lähes 20 000 museovierailua enemmän vuoden 2016 heinäkuuhun verrattuna.

Vuoden 2017 alusta heinäkuun loppuun mennessä museoiden kokonaiskävijämäärä on kasvanut yli 70 000 museovierailulla vuoteen 2016 verrattuna. Suurinta kävijämäärien kasvu on ollut Kuralan Kylämäessä, Wäinö Aaltosen museossa sekä Luostarinmäen käsityöläismuseossa. Kuralan Kylämäessä on ollut 30 978 kävijää, Wäinö Aaltosen museossa 27 412 ja Luostarinmäen käsityöläismuseossa 7335 kävijää enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kuralan Kylämäen suosio museona ja kulttuurivirkistysalueena kasvaa tasaiseen tahtiin. Wäinö Aaltosen museo puolestaan juhlii tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan. Jo alkuvuoden juhlanäyttely Wäinö Aaltonen ja itsenäisyyden vuosisata herätti suurta kiinnostusta ja nyt esillä oleva 9.6. avattu Jacob Hashimoton Giants and Uncertain Atmospheres -näyttely houkuttelee päivittäin satoja kävijöitä museoon. Heinäkuun loppuun mennessä näyttelyn oli nähnyt jo yli 20 000 kävijää. Luostarinmäellä taas käsityöläismuseon ainutlaatuinen miljöö mielenkiintoisine oheistapahtumineen on lisännyt museon vetovoimaa.

Museoiden kävijämäärät ja pääsymaksutulot kasvussa valtakunnallisesti

Suomen museoliiton 12.6.2017 julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan samansuuntaisesta kävijämäärien kasvusta Suomen museoissa yleisesti. Museoviraston julkaisema Museotilasto 2016 kertoo paitsi kävijämäärien kasvusta, myös pääsymaksutulojen noususta, mikä on ollut poikkeuksellisen suurta. Tiedotteessa Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä mm. toteaa, että julkisen rahoituksen vähenemisestä huolimatta, taloudellinen kynnys museopalvelujen käyttämiseen on pystytty pitämään matalana ja että kasvaneet kävijämäärät näkyvät myönteisesti myös museoiden taloudessa.

Tiedotteessa myös todetaan, että yksi pääsymaksutulojen nousuun vaikuttanut selittäjä on Museokortin saama suosio. Turun museokeskuksen museoissa museokorttikäyntejä on tähän mennessä vuotta ollut kaiken kaikkiaan 20 364, joista puolet on suuntautunut Wäinö Aaltosen museoon. Turun linnassa museokorttikäyntejä on ollut lähes 5000, ja lisäksi suosituimpien käyntikohteiden joukossa ovat olleet Luostarinmäen käsityöläismuseo sekä Apteekkimuseo ja Qwenselin talo.