STOP THE PRESS!

Kansallisoopperassa kotimainen kantaesitys von Otterin tähdittämänä

Anne Sofie von Otter

Kuvassa Anne Sofie von Otter. Kuva Ewa-Marie Rundquist

Kansallisoopperan kauden 2017–2018 odotettu kohokohta on uuden suomalaisen oopperan Höstsonaten – Syyssonaatti kantaesitys 8.9.2017. Teoksessa kohtaavat elokuvamaailman legendan Ingmar Bergmanin teksti, säveltäjä Sebastian Fagerlundin musiikki sekä yksi aikamme arvostetuimmista mezzosopraanoista, Anne Sofie von Otter. 

”Kansallisoopperan minulta tilaama ooppera on monitasoinen ja vahva ihmissuhdedraama”, kertoo kansainvälisessä nosteessa oleva säveltäjä Sebastian Fagerlund oopperan teemasta. Fagerlund tunnetaan erityisesti suurimuotoisista teoksistaan, syvällisestä ja väkevästä ilmaisustaan sekä taiturillisesta orkesterinkäsittelystään. Höstsonaten – Syyssonaatti on Fagerlundin toinen ooppera.

Oopperan libreton on Bergmanin elokuvan pohjalta kirjoittanut Gunilla Hemming . Tarinassa maineikas pianisti Charlotte Andergast tulee vuosien jälkeen käymään tyttärensä luona. Vähitellen perheen ristiriidat alkavat paljastua. Mezzosopraano Anne Sofie von Otterille sävelletty Charlotten rooli on maailmantähden ensimmäinen oopperarooli Kansallisoopperan näyttämöllä.

”Oopperan pohjavire on ikuinen aihe: anteeksiantaminen ja toisen ihmisen hyväksyminen. Jo sävellysprosessin alkuvaiheessa tuntui siltä kuin tarina ja sen henkilöhahmot olisivat vain odottaneet minua mielen varjoissa”, Fagerlund kuvailee.

Teoksen ohjaa ranskalainen Stéphane Braunschweig ja esitykset johtaa John Storgårds , joka palaa Kansallisoopperan orkesterin eteen peräti 11 vuoden tauon jälkeen. Von Otterin lisäksi rooleissa nähdään Erika Sunnegårdh , Helena Juntunen , Tommi Hakala ja Nicholas Söderlund .

Sebastian Fagerlund: Höstsonaten – Syyssonaatti
Ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa 8.9.2017
Muut esitykset 13.9., 16.9., 19.9., 23.9., 26.9., 30.9. ja 5.10.
Liput 16–129 euroa

Yle suoratoistaa ja taltioi Syyssonaatin Yle Teemalla ja verkossa yle.fi/klassinen lauantaina 23.9. Ooppera nähdään myös The Opera Platformilla .

Valokuvia äideistä ja tyttäristä

Äidin ja tyttären suhde on yksi oopperan keskeisistä teemoista. Suuri ja monisyinen aihe innosti Kansallisoopperan toteuttamaan ainutlaatuisen valokuvaprojektin, jossa Meeri Koutaniemi kuvaa kymmenen äiti-tytärparia. Projekti huipentuu valokuvanäyttelyn avajaisiin Syyssonaatin ensi-iltapäivänä 8.9.2017. Lisätietoa löytyy osoitteesta: oopperabaletti.fi/syyskausi