STOP THE PRESS!

Kariston kuvakirjakilpailun voitti Johanna Venho

Kariston Rohkeus-teemaisen kirjoituskilpailun voittaja on Johanna Venho. Kilpailuun tuli määräajassa 813 kuvakirjatekstiä, joista voittajan lisäksi palkittiin kunniamaininnalla kolme kirjoittajaa: Johanna Hulkko, Katri Tapola ja Hertta Vierula. Johanna Venhon voittoisa teksti käsittelee maahanmuuttajalapsen kielenoppimista. Teksti julkaistaan kirjana keväällä 2018, ja sen kuvittaa palkittu sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen.

Kirjoituskilpailun tuomaristossa olivat kriitikko ja tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen, kirjailija Anneli Kanto, kuvittaja Matti Pikkujämsä ja Kariston lasten- ja nuortenkirjojen kustannuspäällikkö Sirja Kunelius. Kilpailun tulokset julkistettiin perjantaina Hippalot-lastenfestivaaleilla Hämeenlinnassa.

 

Tuomariston perustelut:

VOITTAJA

Johanna Venho: Amir alkaa kirjoittaa

Voittajateksti avaa arkisen tapahtuman kautta suuren aiheen, maahanmuuttajalapsen lähes ylivoimaisen raskaan kaksoisurakan: on sopeuduttava uuteen elämään, otettava haltuun tuntematon kieli ja kulttuuri ja samaan aikaan voitettava lähtömaan ja pakomatkan aiheuttamat sielun vammat.

Tekstissä ovat kaikki osatekijät kohdallaan: idea on hieno, tarina kulkee käänteikkäästi ja koskettavasti, henkilöhahmoista syntyy selkeä mielikuva ja kieli on konstailematonta mutta runollista. Tarina on poikkeuksellinen myös siksi, että se puhuttelee monen ikäisiä, alakouluikäisistä teineihin.

 

KUNNIAMAININNAT

Johanna Hulkko: Ihana Maija

Ihana Maija on sympaattinen arkitarina kotihoidosta päiväkotiin siirtyvästä pikkutytöstä. Maija rakastaa hyönteisiä. Hänellä on vilkas mielikuvitus ja välillä hän näkee myös ihmiset hyönteisinä.

Tarinan keskiössä on äidin ja tyttären neuvolakäynti, joka jännittää enemmän äitiä kuin mittausten ja arvioinnin kohteena olevaa Maijaa. Jäntevästä ja pelkistetystä käsikirjoituksesta löytyy monta tärkeää ja ajankohtaista teemaa, jotka lomittuvat jopa ällistyttävän luontevasti toisiinsa. Rakastavat vanhemmat tukevat pienieleisesti mutta johdonmukaisesti tyttären itsetuntoa.

Tarina jättää myös kuvitukselle mukavasti haastetta ja erilaisia tulkintavaihtoehtoja.

 

Katri Tapola: Enkeliauto ajaa ohi

Suloinen, lyhyistä episodeista koostuva teksti on taaperon yhdenpäivänromaani, jossa herätään, syödään aamupalaa, lähdetään ulos, kiukutellaan pukemisesta ja syömisestä, tarkkaillaan kaivinkoneita, saadaan uhmakohtauksia, pelätään äidin katoamista ja nukahdetaan onnen tunteeseen, sillä pieni kertoja tietää olevansa äidin oma poika.

Minäkerronta tavoittaa herkästi pienen lapsen havainnot ja ajattelun, kun maailmaa vasta otetaan haltuun eikä kokemus sitä jäsennä. Mikään ei ole tavanomaista vaan kaikki on uutta, taianomaista ja mahdollista.

 

Hertta Vierula: Hännänkääntötemppu

Sannalla on salaisuus: hänelle kasvaa häntä. Väkevässä tarinassa on kaikuja mangakulttuurista. Se tutkii ihmisen ja eläimen välistä suhdetta ja ihmisen eläimellisiä puolia. Samalla teksti kertoo mielikuvituksen voimasta ja kodin turvallisuuden merkityksestä.

Mystinen, ajatuksia herättävä tarina olisi kaikessa visuaalisuudessaan ja tulkinnanvaraisuudessaan kuvittajalle huima haaste!