STOP THE PRESS!

BRQ Vantaa Festival huipentaa kesälomakauden upealla musiikilla ja rennoilla Lutherin pidoilla

Kesälomakausi saa arvoisensa päätöksen loisteliaan musiikin parissa BRQ Vantaa Festivalilla 6.–13.8. Ohjelmassa on poikkeuksellisen paljon kansainvälisesti arvostettuja laulajia ja lauluyhtyeitä. Virtuoottisuus on vahvasti läsnä myös José Antonio Escobarin, Bart van Oortin, Daniel Zapicon sekä Dmitry Sinkovskyn konserteissa. Festivaalilla panostetaan tänä vuonna erityisesti yhteisöllisyyteen, ja juhlistamme rennosti reformaation juhlavuotta Lutherin pidoissa lauantaina 12.8.

BRQ Vantaa Festivalin ohjelmassa on upeita laulajia ja lauluyhtyeitä sekä taidokasta piano- ja luuttumusiikkia. Tänä vuonna festivaalivierailla on upea mahdollisuus päästä kuulemaan, kun englantilainen lauluyhtye tulkitsee englantilaisen moniäänisen musiikin suurimpien mestareiden, William Byrdin ja Thomas Tallisin musiikkia. Ensemble Plus Ultra on erikoistunut vanhaan musiikkiin, ja heidän levytyksensä William Byrdin Gradualiasta (1607) palkittiin arvostetulla Gramophone-palkinnolla vuonna 2012. Lauluyhtyeen uskomattoman hienostunut sointi tunkeutuu suoraan sydämeen!

Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 500 vuotta siitä, kun Martin Luther naulasi kuuluisat teesinsä Witternbergin kirkon oveen. Reformaation juhlavuoden kunniaksi festivaalillamme esitetään Lutherin mielimusiikkia sekä kappaleita, joita hän on saattanut itse esittää. Luther sävelsi myös itse joitakin kappaleita, ja hänen teoksiaan kuullaan saksalaisen mieskvartetin Stimmwerckin konsertissa. Stimmwerck on koottu Saksan parhaimmista mieslaulajista, eikä yhdenkään laulumusiikin ystävän kannata jättää tätä konserttia väliin.

BRQ Vantaa Festivalin ohjelmassa on myös poikkeuksellisen laadukasta pianomusiikkia. Hollantilainen Bart van Oort, palkittu ja kiitetty fortepianon edelläkävijä tunnetaan ainutlaatuisen tyylikkäästä ja herkästä soittotavastaan. Van Oort esittää Petra Somlain kanssa W. A. Mozartin ja J. L. Dussekin nelikätisiä sonaatteja aidolla 1700-luvun fortepianolla. Konsertti järjestetään Pyhän Laurin kirkossa perjantaina 11.8. klo 19.

Luutun ja kitaran pitkäkaulainen sukulainen teorbi on yksi barokkimusiikin monipuolisimmista soittimista. Teorbia pidetään yleensä pelkkänä säestyssoittimena, mutta se soi uljaasti yksinäänkin taitavissa käsissä. Tänä vuonna festivaalilla on mahdollisuus päästä kuuntelemaan käsittämättömän taitavaa espanjalaista Daniel Zapicoa. Myös kitarasoitinten perheeseen kuuluva arvoituksellinen vihuela lumoaa ja viettelee tahrattomalla äänellään. ”Espanjalaisen luutun” vanhaa loisteliasta ohjelmistoa esittelee palkittu kitaravirtuoosi José Antonio Escobar. Konsertti järjestetään Pyhän Laurin kappelissa keskiviikkona 9.8. klo 19.

BRQ Vantaa Festival ja Vantaan seurakunnan juhlistavat yhteistyössä reformaation juhlavuotta rennosti lauantaina 12.8. Lutherin pidoissa, joissa pitovieraat pääsevät nauttimaan hauskan musiikin ja ohjelman sekä maukkaan keskiaikaisen ruoan lisäksi itsensä herra Lutherin seurasta ja juhlavuoden kunniaksi valmistetusta Pyhän Laurin oluesta. Pidoissa on tarjolla muun muassa paistettuja muikkuja, käsintehtyjä artesaanimakkaroita sekä kasvisruokia kolmessa eri kattauksessa klo 17, klo 19 ja klo 21.

www.brq.fi