STOP THE PRESS!

American Gods – kausi 1

American Gods - kausi 1Sarjan luojat: Bryan Fuller, Michael Green
Ohjaus: Useita, mm. David Slade, Adam Kane
Käsikirjoitus: Useita, mm. Bryan Fuller, Neil Gaiman, Michael Green
Tuottajat: Useita, mm. Stefanie Berk, Craig Cegielski
Pääosissa: Ian McShane, Ricky Whittle, Emily Browning, Bruce Langley, Yetide Badaki, Crispin Glover, Gillian Anderson, Peter Stormare
Arvio: 2,5/5

American Gods (2017) on kirjailija ja sarjakuvakäsikirjoittaja Neil Gaimanin vuonna 2001 ilmestyneeseen, samannimiseen romaaniin perustuva sarja, jonka ensimmäinen tuotantokausi vaikuttaa kovin kehutulta ja odotetulta niin kriitikoiden kuin teosta tuntevien fanienkin keskuudessa. Se kertoo Shadow Moon -nimisestä miehestä (Ricky Whittle), joka juuri ennen kolmen vuoden vankilatuomionsa päättymistä saa kuulla Laura-vaimonsa (Emily Browning) äkillisesti kuolleen auto-onnettomuudessa. Vapauduttuaan murheen murtama Shadow Moon törmää vähintäänkin erikoiseksi tapaukseksi luonnehdittavaan Mr. Wednesdayhin (Ian McShane), joka tarjoaa hänelle töitä henkivartijanaan. Mr. Wednesdayn matkassa Shadow Moonille avautuu meidän todellisuutemme rinnalla kulkeva toinen todellisuus; merkillinen maailma, jossa vanhat ja uudet jumalat kilpailevat keskenään ihmisten huomiosta. Samalla jumalat taistelevat myös omasta olemassaolostaan, sillä he ovat olemassa vain, jos uskomme heihin.

Kyseessä on haasteellinen ja välillä turhankin hämmentäväksi yltyvä sarja, joka ilmeisesti vaatisi alkuperäisteoksen tuntemista, jotta se avautuisi katsojalleen paremmin. Itse en ole kyseistä teosta lukenut, enkä siksi tahtonut päästä juoneen kunnolla kiinni. Vähän kuin olisi yrittänyt tarttua märkään saippuapalaan: juuri kun luuli saavansa jostain otteen, se lipesi taas.
Kumarruksen American Gods ansaitsee sitä vastoin kautta linjan upeasta näyttelijäntyöstä (joskaan Gillian Anderson ei ihan kaikissa rooleissaan vakuuttanut), tekijöiden rohkeudesta käsitellä haastavia aiheita, peittelemättömästä seksistä ja väkivallasta sekä sarjan tarjoamasta visuaalisesta herkusta ja taiturimaisesta kuvauksesta. Mielenkiintoisia olivat myös maan historiasta muistuttavat kertomukset siitä, miten ihmiset ovat minäkin aikoina Amerikkaan kulkeutuneet; ketkä omasta tahdostaan, ketkä väkisin tuotuina, ja millaisia jumalia he ovat palvoneet.

Katsonko kakkoskauden? Kahdeksan ensimmäistä jaksoa nähtyäni ja poistettuani viimeisen levyn blu-ray-soittimesta jopa hieman ärsyyntyneenä, ajattelin, että enpä katso. Nyt mielipiteeni on sen verran pehmentynyt, että sanoisin: ehkä, ehkä. Sarjan tietyt kohtaukset pyörivät nimittäin päässäni vieläkin.
Mene ja tiedä. Veikkaan silti, että luen mieluummin Gaimanin alkuperäisteoksen kuin tungen koneeseen toisen kauden American Godsia.

Ekstroina levyllä on muun muassa tekijähaastatteluja ja kurkkauksia sarjan kulissien taakse.

Taru Oksanen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by SF Studios, 2017

Traileri: