STOP THE PRESS!

Mikä sotureissa kiehtoo?

SoturitHistorialliset soturiyhteisöt elävät edelleen populaarikulttuurissa. Uusi kirja marssittaa esiin viikingit, samurait, ninjat ja assassiinit. 

Karolina Kouvolan kirjoittama Soturit – Assassiineista samuraihin esittelee mystisiä soturikulttuureita ympäri maailman. Se kertoo, miten myytteihin ja rituaaleihin kietoutuneet soturiheimot syntyivät ja millaista elämä historian pelätyimpien taistelijoiden joukossa oli.

Kirjassa esitellyt soturiyhteisöt kattavat yhteensä tuhat vuotta noin 700-luvulta aina 1800-luvun loppuun saakka. Maantieteellisesti soturikulttuurit edustavat Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa, Aasiaa ja Lähi-itää.

Myyttiset soturiryhmät ja soturikulttuurit ovat aina kiehtoneet ihmisiä. ”Ne kutkuttavat mielikuvitusta. Kaikista ryhmistä ei edes tiedetä, onko niitä oikeasti ollut olemassa ja toisista taas tiedetään hyvinkin paljon”, kertoo Karolina Kouvola.

Historiallisista soturikulttuureista löytyy yhtymäkohtia myös tämän päivän armeijoihin. ”Soturikulttuureissa mytologia ja väkivalta ovat usein kietoutuneet yhteen”, toteaa Karolina Kouvola. ”Tässä kirjassa selvitän miten soturikulttuurit syntyivät ja tuhoutuivat – ja myös miten uskonnollinen ajattelu näkyi niissä. Teema on ajankohtainen myös tänä päivänä.”

Karolina Kouvola on tutkinut soturikulttuureita ja kääntänyt islantilaisia viikinkisaagoja. Hän valmistelee väitöskirjaansa suomalais-kalevalaisesta loitsurunoudesta Helsingin yliopistossa.

Karolina Kouvola
Soturit
Assassiineista samuraihin
304 sivua | SKS 2017