STOP THE PRESS!

Syötävät sävelet -kirja tarjoilee herkullista kulttuurihistoriaa

Syötävät sävelet -kirjaSusanna Välimäen Syötävät sävelet–Vieraana säveltäjien pöydissä (Kirjapaja) tarjoaa kulinaarisen näkökulman klassisen musiikin säveltäjien elämään. Ovia avataan säveltäjien keittiöihin, keittokomeroihin ja kantakuppiloihin. Kuvitettu teos on täynnä kiehtovaa kulttuurihistoriaa sekä ruokaohjeita, joiden kautta voi sukeltaa menneiden aikojen makumaailmoihin.

Monet säveltäjät ovat olleet herkkusuita, mestarikokkeja ja lahjakkaita syömäreitä. ”Maku ja sointi ovat samankaltaisia kokonaisvaltaisia aistielämyksiä, jotka kiihottavat kehoa, tunteita ja älyä yhtä aikaa”, tekijä toteaa. Ei siis ole ihme, että moni säveltäjä on musiikin ohella ollut kiinnostunut keittotaiteesta.

Paganini jätti musiikin lisäksi jälkeensä raviolireseptin. Verdi puolestaan lähetti nuottien mukana kinkkuja ja keitto-ohjeita, ja Bach sai osan palkastaan oluena. Rossini lopetti sävellystyön alle nelikymppisenä omistautuakseen todelliselle intohimolleen – haute cuisinelle.

”Ruoka-aineiden koostumukset ja maut ovat maatalous- ja ruuanlaittoteknologioiden myötä muuttuneet, mutta on myös monia asioita, jotka on vuosituhannet läpeensä tehty samalla tavalla: ainesosia jauhetaan, survotaan ja paistetaan – ja maistellaan, yhdessä toisten nälkäisten kanssa”, Susanna Välimäki sanoo. Hänen mukaansa yhdessä syöminen innostuneessa seurassa on kamarimusiikillista toimintaa ja elämän ilon suurenmoisempia ilmentymiä.

”Gastronomia, hyvien ruokien ja juomien arvostava harrastus, sekä kulttuurihistoriallinen kiinnostus ruokaan liittyviin käytäntöihin on taiteen ja tieteen ohella filosofiaa, jossa lopulta on kyse hyvästä elämästä”, Välimäki kirjoittaa.

Syötävät sävelet laajenee Yle Radio1:n ohjelmasarjan ja 8.8. alkavan TV-sarjan aineksista upeaksi tieto- ja kuvateokseksi.

FT Susanna Välimäki (s. 1970) on musiikintutkija, tietokirjailija ja kriitikko. Hän on Turun yliopiston musiikkitieteen yliopistonlehtori ja Helsingin yliopiston musiikkitieteen dosentti.

Susanna Välimäki: Syötävät sävelet – Vieraana säveltäjien pöydissä. Kirjapaja 2017. 140 s. Värikuvitus. Kl 68.2 / 90.2. ISBN 9789522887603.