STOP THE PRESS!

Omakuvien klassikko: Francesca Woodmanin näyttely avautuu

Francesca Woodman, Untitled, Providence, Rhode Island, 1975-78 © George and Betty Woodman

Francesca Woodman, Untitled, Providence, Rhode Island, 1975-78 © George and Betty WoodmanC

Amerikkalainen valokuvaaja Francesca Woodman (1958–1981) loi lyhyen elämänsä aikana intiimien valokuvien maailman – ennen kuolemaansa vain 22-vuotiaana. Enkelinä olemisesta -näyttely esittelee etenkin omakuvistaan tunnetun taiteilijan, jonka ennen selfie-aikakautta syntyneissä kuvissa vartalot ja kasvot ovat keskiössä, mutta usein hämärtyvät, kätkeytyvät tai sulautuvat ympäristöönsä.

Francesca Woodmanin teokset ovat inspiroineet taiteilijoita, näyttelykävijöitä ja taiteen tutkijoita ympäri maailmaa. Hänen kuvansa ovat tutkimusmatkoja sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja ruumiillisuuteen.

Woodman käytti mallina itseään ja ystäviään. Teokset kuljettavat katsojan hylättyihin rakennuksiin tai peilien ja lasin avulla luotuihin surrealistisiin, joskus jopa klaustrofobisiin tunnelmiin. Kuvien aiheet ovat intiimejä, mitä useimpien teosten pieni koko vain korostaa.

”Enkelit ovat aihe, johon Woodman palasi toistuvasti. Teoksessa Enkelinä olemista (1976) valo lankeaa hänen valkoiselle, taaksepäin taivutetulle vartalolleen. Toinen, vuotta myöhemmin toteutettu versio samasta teemasta on tunnelmaltaan synkempi, ja siinä näkyvät myös hänen kasvonsa. Enkelit ovat vain yksi esimerkki Francesca Woodmanin työskentelytavasta, jolle on ominaista oman vartalon ja kasvojen käyttö valokuvien raaka-aineena”, näyttelyn kuraattori Anna Tellgren Tukholman Moderna Museetista kertoo.

Enkelinä olemisesta -näyttelyssä on esillä noin sata valokuvaa sekä kuusi videoteosta Francesca Woodmanin koko viisivuotisen taiteilijuuden ajalta, sen tärkeimmistä teossarjoista ja teemoista. Woodmanin tuotantoa on ensimmäistä kertaa näin laajasti esillä Suomessa.

Woodmanin nuoruus mainitaan lähes jokaisessa häntä koskevassa kirjoituksessa. Kuinka niin nuori henkilö saattoi luoda niin vahvoja ja moniulotteisia kuvia? Hänet on kuvattu epätavallisen lahjakkaaksi, jonkinlaiseksi ihmelapseksi. Hänen valokuvansa viittaavat historiaan ja valokuvahistoriaan, mutta ne myös heijastavat omaa aikaansa ja avautuvat uusille tulkinnoille – myös nykyisellä selfie-aikakaudella.

Näyttelyn on tuottanut Tukholman Moderna Museet.

Näyttely on osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaa.

 

Francesca Woodman: Enkelinä olemisesta – On Being an Angel
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
24.8.–15.10.2017

Liput 8/5/0 euroa, Museokortilla vapaa pääsy
ti-su klo 11–18, ke 11–20, ma suljettu