STOP THE PRESS!

Strega-palkittu Paolo Cognettin Kahdeksan vuorta on suuri tarina ystävyydestä ja aikuiseksi kasvamisesta

Paolo Cognetti - Kahdeksan vuortaItalialaisen kirjailijan Paolo Cognettin ensimmäinen suomennettu teos Kahdeksan vuorta on vangitseva ja tarkkanäköinen kuvaus kahden vuoristossa ystävystyvän pojan kasvamisesta mieheksi. Teos on tänä vuonna voittanut Italian arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon, Premio Stregan, ja se sai opiskelijoiden äänestämänä myös Premio Strega Giovani -palkinnon.

Erityisen kirkkaalla säällä, muutamana päivänä vuodessa, saattaa nähdä Milanon horisontissa siintävät vuoret. Vuoria tähyävät ikävöiden Pietron äiti ja isä, jotka joutuivat asettumaan kaupunkiin vuosia sitten. Niinpä perhe matkustaa aina kesän tullen Grainesiin, pieneen autioituvaan vuoristokylään Valle d’Aostan laaksoon. Isänsä kanssa Pietro valloittaa laaksoa ympäröiviä lumisia huippuja, pysyen vain vaivoin jääräpäisesti eteenpäin puskevan miehen kannoilla.

Toista maata on Bruno, pellavapäinen vuoristokylän kasvatti, joka on Pietroa vastassa kesä toisensa jälkeen. Ystävänsä seurassa Pietro oppii tuntemaan toisenlaisen vuoriston, huolettoman ja kepeän, täynnä seikkailuja ja yllätyksiä. Mutta lapsuuden kesät päättyvät, pojista kasvaa miehiä ja Bruno ja Pietro ajautuvat vuosi vuodelta kauemmaksi toisistaan. Molempien on etsittävä oma tapansa kulkea elämän eteen heittämiä polkuja, vuoristo ja sen karu luonto opettajinaan.

Cognettin romaanissa unelmat ja pettymykset, menneisyyden taakat ja uuden löytämisen riemu peilautuvat tarinaa eteenpäin kuljettavista raudanharmaista jyrkänteistä, vuoripuron keväisestä solinasta ja jaetusta hiljaisuudesta vuoristomajan lämmössä. Paolo Cognettin aistivoimaiset kielikuvat sekä konstailematon ja hallittu kerronta punovat pienistä elementeistä suuren tarinan.

Milanosta kotoisin oleva Paolo Cognetti (s. 1978) on monipuolinen tarinankertoja, joka on kirjailijan työnsä lisäksi työskennellyt dokumenttielokuvien parissa. Kahdeksan vuorta on Cognettin kuudes teos. Ilmiöksi nousseen kirjan oikeudet myytiin hetkessä 30 maahan, ja palkittiin heinäkuussa 2017 kahdella Strega-palkinnolla.  Cognetti on ollut ehdolla palkinnon saajaksi myös aiemmin, vuonna 2013.

Paolo Cognetti
Kahdeksan vuorta
Alkuteos Le otto montagne
Suomentanut Lotta Toivanen
Sidottu, 240 sivua
Saatavana myös sähkökirjana