STOP THE PRESS!

Vanhempi, näin tuet lasta someharrastamisessa

Kesällä lasten median käyttöön liittyvistä säännöistä lipsutaan monissa perheissä. Lapsi on saanut ehkä pelata enemmän eikä puhelimen käytön kanssa olla oltu kovin tarkkoja.

– Koulujen alkaessa on hyvä palauttaa mieleen taas arkiset mediarutiinit. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota ilta- ja yöajan rauhoittamiseen, jotta lapsi jaksaa päiväkodissa ja koulussa hyvin. Koneet siis kiinni ja puhelin laturiin ajoissa, jotta keho pääsee rauhoittumaan. Nyt on myös hyvä hetki tarkistaa koululaisen ergonomia, jotta koneella tehtävät koulutyöt tehdään hyvässä asennossa, vinkkaa Pelastakaa Lasten Lapset ja digitaalinen media -tiimin asiantuntija Anniina Lundvall. Lapsen kanssa on hyvä jutella monipuolisesta arjesta, johon medioiden käyttö lomittuu sopivalla tavalla.
– Kun koulu ja harrastukset alkavat, mediatekemiselle jää luonnollisesti vähemmän aikaa. Tätä aikaa ei saisi kahmia unesta, liikkumisesta ja kavereiden tapaamisesta. Viikonloppuisin voi sitten ottaa vähän rennommin, vaikka silloinkin on hyvä pitää normaalista vuorokausirytmistä kiinni, Lundvall pohtii.

Pohjoismaiden suurin tubetapahtuma Tubecon kerää tuhansia nuoria Hartwall Areenalle tulevana viikonloppuna 12 – 13.8. Telian ja Pelastakaa Lasten yhteinen Digiboom-kampanja on mukana tapahtumassa nostamassa esiin tubetukseen ja somemaailmaan liittyviä lapsen oikeuksia, joista alaikäisten on hyvä olla tietoisia. Vaikka suuri osa lapsista on postannut verkkoon videoita ja YouTube keikkuu nuorten suosimien somepalveluiden kärjessä vuodesta toiseen, verkkoon liittyvät oikeudet voivat jäädä lapselle vieraaksi.

– Nuorelle tubettaminen on erinomainen uusi harrastus. Sen avulla oppii monenlaisia digitaalisia taitoja,  pääsee harjoittelemaan itseilmaisua ja osallistumaan konkreettisesti verkossa käytävään keskusteluun. Nuoret verkostoituvat, saavat uusia ystäviä ja löytävät tubettamisen avulla uusia puolia itsestään, Lundvall kertoo. Omiin oikeuksiin ja esimerkiksi omien seuraajien oikeuksiin on syytä tutustua harrastamista aloittaessa.

– Vanhemman on hyvä olla lapsen tukena tubetusharrastamisessa alusta alkaen. Vanhemman kannattaa jutella YouTuben ikärajasta, asiattomista kommenteista, oman kanavan moderoinnista, sananvapauden rajoista sekä yksityisyydestä lapsen kanssa. Usein lapsi tietää paljon ja jos tietoa ei löydy, sitä voi etsiä verkosta yhdessä lapsen kanssa, Lundvall sanoo.

Tietoa saa myös lauantaina klo 18.15–19.00 Tubecon Playground-lavalla järjestettävästä, vanhemmille suunnatusta paneelikeskustelusta Digiboom vai digidoom? – Miten lapset ja nuoret pärjäävät netissä. Paneelissa keskustellaan vanhemman mahdollisuuksista tukea lasta ja nuorta sosiaalisessa mediassa. Mukana ovat Pelastakaa Lasten asiantuntija, psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen, Chief Digital Officer Jani Engberg Telia Companysta, Talent manageri Mika Tolvanen United Screensiltä, projektisuunnittelija Jenni Kreivi Rikosuhripäivystyksestä ja tubettaja Henkka Remes. Paneelin moderoi Anniina Lundvall.

Vanhemmat ovat myös lämpimästi tervetulleita Digiboom-kampanjan osastolle. Digiboom-osastolla voi tutustua lasten ja nuorten oikeuksiin netissä, jättää terveiset sosiaaliseen mediaan ja ottaa hauskan tatuoinnin. Osastolla ääneen pääsevät myös tubettajat, jotka kertovat kokemuksistaan verkossa. Lauantaina klo 13 haastateltavana on tubettajakaksikko MM&NL eli Miro ja Niki sekä sunnuntaina klo 12 räväkkä Pahalapsi.

Digiboom on Telian ja Pelastakaa Lasten yhteinen kampanja, joka on myös osa Suomi 100 -ohjelmaa. Hankkeessa nostetaan esiin lasten ja nuorten ääni: miten oikeudet toteutuvat juuri nyt digitaalisissa ympäristöissä ja miten niiden pitäisi toteutua? Vuoden aikana tuhansia nuoria kannustetaan tapahtumissa ja verkossa kertomaan digitaalisista taidoistaan, teoistaan, toiveistaan ja kokemuksistaan. Samalla nuoria rohkaistaan kehittämään omia digitaalisia taitojaan ja olemaan niistä ylpeitä.

Tubecon on avoinna lauantaina 12.8. klo 12–21 ja su klo 10-18. Tapahtumapaikka: Hartwall Areena, Areenankuja 1, 00240 Helsinki. Lipputiedot https://tubecon.fi/