STOP THE PRESS!

The Isley Brothers & Santana – Power of Peace

The Isley Brothers & Santana - Power of PeaceTuotanto: Carlos Santana
1. Are You Ready People 2. Total Destruction To Your Mind 3. Higher Ground 4. God Bless The Child 5. I Remember 6. Body Talk 7. Gypsy Woman 8. I Just Want To Make Love To You 9. Love, Peace,Happiness 10. What The World Needs Now is Love Sweet Love 11. Mercy Mercy Me (The Ecology) 12. Let The Rain Fall On Me 13. Let There Be Peace On Earth
Arvio: 4/5

Ihailen suuresti soitintaitureita, joiden tulkinnasta huokuu oma soundi. Suomalaisista tällaisia heti tunnistettavia virtuooseja ovat ainakin Heikki Silvennoinen ja Pedro Hietanen, ehkä myös Alexi Laiho. Nyt kuitenkin puhutaan Meksikon suuresta pojasta. Jotkut asiat ne tuntuvat vain paranevan vanhetessaan. Carlos Santana lankkuineen on yksi niistä. Tämäkin herra on suurta sodanjälkeistä sukupolvea ja siis jo 70-vuotias. Vaan siellä se vaan kuusikielinen tunnistettavasti vingahtelee käsissään.

Niin. Varsinaisestihan levy on siis The Isley Brothersin, jossa Santana käy sitten ihan vaan vinguttelemassa tunnelmaa taustalle. Juu. Kyllä. Eivät nimittäin ole nämä saariveljeksetkään ihan eilisen teeren poitsuja: Yhtye on perustettu vuonna 1954 ja tämä fakta tekee alun perin gospellaulu-orkesterina aloittaneesta veljessarjasta maailman pisimpään toimineen viihdeorkesterin! Onpa yhtyeessä aikanaan aloitellut sellainenkin kitaranoviisi kuin Johnny Allen Hendrix…Yhtyeen alkuperäisjäsen, edelleen komeasti tulkitseva Ronald Isley on 76-vuotias. Eli tässä on nyt nipussa sellainen määrä kilometrejä, että tällaisen herneenpoimijan on ihan turha olla tietävinään yhtään mitään.

Onhan tämä nyt tavatonta. Elossa oleva Isley-kaksikko kera Santanan iskee silmään sellaista pykälää, että voehan vinetto. Levyllä on rytmikästä funk-poljentoa, pompöösejä balladeja, hipaus gospelia, jazzahtavaa loungea, yleistä jalkaan menevää r’n’b- rallattelua ja jopa hip hopia! Kaiken kruunaa jo mainitun latinovirtuoosin selkäpiitä nostattava näpelöinti. Tehkääs tämmöinen perässä…ööö, no, ihan kuka vaan. Parastahan tässä nimenomaan on, että tämän superkokoonpanon mikään osapuoli ei ole tuntunut jämähtäneen poteroihinsa vaan tuntosarvet ylhäällä levylle on ammennettu kaikenlaista moderniakin jumputusta, jota varmasti moni vanhus vierastaisi. Kertoo näiden setien ennakkoluulottomuudesta se.

Biisimateriaalia on ammennettu Stevie Wonderilta, Burt Bacharachilta ja monelta muulta mustan svengin jättiläiseltä mutta omaakin on joukossa. Mikstuurasta tulee mielenkiintoisen hykerryttävä matka halki vuosikymmenten. Kun homma ei jää kiinni kokemuksesta, lauluosaamisesta eikä todellakaan soittotaidosta niin mitäs? No ei mitään. Tässä on homma niin jiirissä ettei mitään. Kuulemma lisääkin on samasta osoitteesta tulossa. Jätetään viisi tähteä odottamaan sitä.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Legacy, 2017