STOP THE PRESS!

Helge Tallqvist & Loose Screws – Loose Screws

Helge Tallqvist & Loose Screws - Loose ScrewsTuotanto: Q-records
1. My Talk Didn’t Do Any Good 2. Cross Eyed Suziel Lee 3. You Don’t Have to Go 4. Loose Screws 5. Learn to Treat Me Better
Arvio: 4/5

Helge Tallqvist & Loose Screws on tuore bluesakti mutta sen soittajisto on genressä jo kokenutta kaartia. Yhtyeessä musisoivat pääjehun lisäksi Konsta Kovalev, Topi Karvonen ja Raine Kokkinen. West Coast & Chicago sanoo porukka itse tyylilajikseen. Minä kun en näistä tiiä niin tyydyn nyökyttelemään päätäni tietäväisen näköisenä.

Sangen oivan kattauksen ovat poijjaat EP:lleen kasanneet. Ihan kuulkaa menee perusjuuritunnelmointinsa jalan alle ja ihan parhautta ovat kappaleiden hauskat, melodiset detaljit. Jo heti avauskappale My Talk Didn’t Do Any Good saa hymynkareen suupielille omituisella vetkutusriffillään. Siitähän sitten Cross Eyed Suziel Lee jatkaa ihan lajin parhaita perinteitä kunnioittaen ja tukeutuu mainion rytmikkääseen sooloon.

Yksi mahdottoman iso yläpeukku menee Helgelle itselleen, jonka laulu on yhtä aikaa pakotonta ja tunnelmallista, rennon kuuloista mutta silti räväkkää. Se pitää paletin kasassa ja vie lauluja eteenpäin kuin se kuuluisa juna. Tallqvist ei todellakaan ole mikään raspikurkku vaan pikemminkin bluestenori. Jotenkin homma laulajan ääntä myöten muistuttaa vähän Maisteri T. & Lihan Tie- orkesterin tekemisiä – sillä erotuksella että maisterin touhu on kyllä piirun verran alkukantaisempaa.

En oikein tiedä onko näillä hyväksi leivotuilla eväillä edes potentiaalia epäonnistua. Yhtye Tallqvistin takana ei vain svengaa kuin hirvi vaan puskee isosti ja rohkean oloisesti tuuttausta eetteriin, hommasta huokuu tekemisen palo. Tällaisessa kamassa kai se onkin melko pitkälti ydinjuttu. Kolmikko Kovalev-Karvonen-Kokkinen kikkailee kuin kannullinen kiehuvaa kardemummaa korvien kudoksiin kuuntelua kestävällä kohkauksella. Onko K-alkuinen sukunimi jonkinlainen pääsyvaatimus päästä Tallqvistin taustalle jammailemaan, kysyy Korhonen.

Eihän viisi biisiä tee kuin vihaiseksi. Levyn isoin puute onkin se, että se loppuu juuri kun vauhtiin on vasta päästy ja bilekenkien narut saatu sidottua sopivan kireälle. Peräänkuulutankin lisää.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Q-records, 2017