STOP THE PRESS!

Salomé

SALOME

Photo: Johan Persson

Esitys: Olivier Theatre Lontoossa to 22.6.2017
Ohjaus ja näytelmä: Yaël Farber

Lavastus: Susan Hilferty
Valosuunnittelu: Tim Lutkin
Äänisuunnittelu: Adam Cork
Dramaturgi: Drew Lichtenberg
Näyttelijät: Philip Arditti, Paul Chahidi, Ramzi Choukair, Uriel Emil, Olwen Fouéré, Lloyd Houtchinson, Shahar Isaac, Aidan Kelly, Yasmin Levy, Theo T J Lowe, Isabella Nefar, Lubana Al Quntar, Raad Rawi
Arvio: 3/5

Nimetön (Nefar), joka myöhemmin tunnetaan nimellä Salomé, elää miesten hallitsemassa julmassa maailmassa, jossa naisella ei ole juurikaan sananvaltaa. Isäpuoli kuningas Herodes (Chahidi) käyttää tätä nuorta häikäilemättömästi hyödykseen: raiskaa, haukkuu  ja alistaaa muutenkin. Mystisellä tanssilla miehiä lumoava nuori nainen tapaa Iokanaanin (Choukair) – tunnemme hänet paremmin nimellä Johannes Kastaja. Kun Salomé tuntee itsensä ahdistetuksi kaikkien toimesta, hän pyytää isäpuoltaan mestaamaan Iokanaanin ja tuomaan hänelle tämän pään. Tästä alkaa vallankumous synkässä roomalaisessa ajassa.

Eteläafrikkalaissyntyinen ja arvostettu teatterintekijä Yaël Farber on tarttunut vanhaan tarinaan, jota sivutaan hieman myös Raamatussa, mutta ei kuitenkaan hyvin tarkasti. Farber on pyrkinyt tulkinnassaan tuomaan mukaan myös nykyaikaista näkökulmaa ja osa teemoista esitetäänkin tässä hyvin metaforamaisesti, mistä nykykatsoja saattaa hieman häkeltyä. Muutenkaan aihe ei ole niitä kaikkein ”katsojaystävällisimpiä”, vaan se haastaa katsojan hyvin intensiiviseen katsomiskokemukseen. Näyttelijäsuoritukset ovat hyvin vahvoja ja paikoitellen jopa inhoa ja vihaa herättäviä. Yksi sellaisista tilanteista nähdään Salomén raiskauskohtauksessa, joka on jo ajatuksellisesti vastenmielinen kohtaus. Chahidi ja Nefar onnistuvat tekemään siitä pienieleisesti sellaisen, että katsoja kokee samalla suurta vihaa, kuitenkaan voimatta pahoin. Tämän esityksen pahin ongelma on, ettei tarina etene kunnolla, vaan turhankin verkkaisesti. Vaikka Farber onkin erinomainen teatterin tekijä, niin Salomé ei kuulu hänen vahvimpaan tuotantoonsa, väkevistä roolisuorituksista huolimatta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Traileri: