STOP THE PRESS!

Ainutlaatuisia arkeologisia löytöjä esillä Kansallismuseossa

Taiteiden yönä 24.8.2017 Kansallismuseossa avautuvassa pop up -näyttelyssä voi nyt ensimmäistä kertaa tutustua Hattulasta löytyneeseen 1400-luvulla lyötyyn hopeakolikkoon, kuusinaiseen, sekä Lapinlahdelta löydettyyn 300‒400-luvuilta olevaan emalikoristeiseen hevosenkenkäsolkeen. Esillä on myös muita historiaa harrastavien metallinetsijöiden tekemiä mielenkiintoisia löytöjä eri puolilta Suomea. Pop up -näyttely on Kansallismuseon keskihallissa syyskuun loppuun asti.

Turussa vuoden 1410 tienoilla lyödyllä kuuden penningin arvoisella kuusinaisella on haluttu korvata Manner-Suomessa kierrossa olleet ulkomaiset hopearahat. Kuusinaiset olivat siis rahoja, jotka oli tarkoitettu käytettäväksi juuri Suomessa.

”Löytö on erittäin merkittävä, sillä se on tämän rahatyypin toinen Suomessa tunnettu kappale, mutta lyöty eri leimasimella kuin Hämeen linnasta 1957 löydetty raha. Arvoltaan vähäisen hopearahan nimi – kuusinainen – on maamme vanhin suomenkielinen rahayksikön nimi, ja se löytyy Mikael Agricolan suomentamasta Uudesta testamentista (1548),” toteaa amanuenssi Jani Oravisjärvi Kansallismuseon rahakammiosta.

Lapinlahdelta löytynyt emalikoristeinen hevosenkenkäsolki on 300‒400-luvuilla käytössä ollutta solkityyppiä ja ensimmäinen tämän ajanjakson löytö Pohjois-Savosta. Solki on todennäköisesti valmistettu Virumaalla ja on yksi aikakautensa näyttävimpiä esineitä.

”Löytö on harvinainen, sillä esine on löytynyt Järvi-Suomesta alueelta, josta ei tunneta tältä aikakaudelta pysyvää asutusta. Ehkä se on tullut alueelle turkiskaupan myötä ja kuulunut arvovaltaiselle henkilölle”, kertoo amanuenssi Ville Rohiola Museovirastosta.

Taiteiden yönä torstaina 24.8.2017 Kansallismuseoon on vapaa pääsy klo 18–22.