STOP THE PRESS!

Biisiviennin visio rakentaa tulevaisuutta popmusiikin teosviennille

Tiina Vainikainen Song Castlessa 2016, Kuva: Katri Naukkarinen

Tiina Vainikainen Song Castlessa 2016, Kuva: Katri Naukkarinen

Biisiviennin visio on suomalaisten biisinkirjoittajien ja musiikkikustantajien yhteinen hanke popmusiikin teosviennin kasvattamiseksi ja alan yhteistyön lisäämiseksi viennin parissa.

Tiesitkö että suomalaisen Teemu Brunilan osittain kirjoittama kappale on kuluvan vuoden viidenneksitoista suurin listahitti Iso-Britanniassa (brittiartisti JP Cooperin ”September Song”)? Entä tiesitkö, että julkaisuviikollaan kesällä 2016 maailman eniten myydyllä albumilla oli suomalaisen kirjoittajan Erik Nyholmin co-write-kappale (japanilaisen Hey! Say! Jump! -yhtyeen albumi Dear)?

Teosvienti on Suomen musiikkialalla tunnistettu yhdeksi suurimmista kasvun mahdollisuuksista. Suomeen kerätyt tekijänoikeustulot olivat 5,8 miljoonaa euroa vuonna 2015 kokien lähes viidenneksen kasvua edellisestä vuodesta. Music Finlandin toteuttaman Musiikkialan barometri -selvityksen mukaan lähes puolet musiikkialan ammattilaisista näkee popmusiikin teosviennissä olevan parhaat mahdollisuudet viennin kasvuun.

”Koko alamme voi hyötyä yhteistyön lisäämisestä viennissä. Kun Suomen kärkinimet ja huipputekijät taustayhtiöstä riippumatta laittavat voimansa yhteen, saadaan nopeammin tuloksia aikaan” visioi biisinkirjoittaja ja Fried Music -yhtiön perustaja Jukka Immonen.

Popin teosviennissä kaikkien aikojen saavutukset

Lokakuussa julkaistavan tuoreen teosvientiselvityksen mukaan kotimaisten biisinkirjoittajien ulkomaisilla levyillä julkaistujen kappaleiden määrä vuonna 2016 on suurempi kuin koskaan aiemmin. Selvitykseen saatiin tiedot yhteensä 68 ulkomailla julkaistusta suomalaistekijöiden kappaleesta vuoden aikana.

”En usko ison kansainvälisen hitin olevan kaukana. Tässä pisteessä tuntuu siltä, että se on jo enemmän onnekkaasta sattumasta kuin valmiuksista tai taidoista kiinni”, kertoo biisintekijä Axel Ehnström. Ehnströmin vuoden 2016 aikana ulkomaille tekemien 12 kappaleen joukosta löytyy esimerkiksi saksalaisen Alle Farben -yhtyeen ”Bad Ideas”, joka nousi maansa radiolistan kärkeen.

Kotimaassa vuoden kevyen musiikin tekijäksi ehdolla oleva lauluntekijä Tiina Vainikainen ottaa puolestaan kansainvälistymisensä ensiaskeleita. ”Olen aina haaveillut kansainvälisestä urasta biisintekijänä. Urallani on tapahtunut lyhyessä ajassa niin paljon, että olen alkanut uskoa myös kansainvälistymisen olevan mahdollista. Oikea ajoitus, korkea työmoraali ja hyvät verkostot ovat tärkeässä roolissa tavoitteeseen pyrkiessäni”, Vainikainen kertoo.

Hankkeen tarkoitus on auttaa musiikkialaa luomaan ja kirkastamaan biisintekijöille ja musiikkikustantajille yhteinen viennin tulevaisuuden visio ja strategia, jota toteuttamalla popmusiikin teosvienti moninkertaistuu ja ammattimaisten musiikintekijöiden ja musiikkikustantajien kenttä vahvistuu. Lisäksi pyritään löytämään ratkaisuja alan haasteisiin, kuten ansaintamalleihin ja rahoitukseen. Biisiviennin visiota työstetään kahdessa työpajassa Tukholmassa ja Helsingissä sekä keskusteluissa sosiaalisessa mediassa.

Music Finlandin koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä Tekesin, Teoston, Suomen Musiikkikustantajat ry:n ja Säveltäjät ja sanoittajat Elvis ry:n kanssa.

Popmusiikin teosviennillä tarkoitetaan suomalaisten musiikintekijöiden kansainvälisillä markkinoilla julkaistuja kappaleita, joiden voidaan katsoa tuovan tuloja Suomeen.