STOP THE PRESS!

Uuden Ring-tuotannon ohjaajaksi on valittu Anna Kelo

Suomalaisvoimin toteutettava Der Ring des Nibelungen eli Nibelungin sormus nähdään Kansallisoopperassa vuosina 2019–2021. Tuotannon ohjaajaksi on valittu Anna Kelo ja sen johtaa Esa-Pekka Salonen.

Anna Kelon omia ohjauksia Kansallisoopperalle ovat olleet Aarre Merikannon Juha vuonna 2011 ja Mozartin Figaron häät, joka sai ensi-iltansa 2014. Vuosina 2016–2017 Kelo on uusintaohjannut Götz Friedrichin Ring -tetralogian New National Theatrelle Tokioon. Savonlinnan Oopperajuhlille hän on ohjannut Olli Kortekankaan oopperan Isän tyttö yhdessä Michael Baranin kanssa ja Ilmajoen Musiikkijuhlille Oskar Merikannosta kertovan oopperan Elämälle . Suomen kansallisoopperassa Kelo on toiminut vuodesta 1994 ensin ohjausassistenttina ja vuodesta 1998 pääohjausassistenttina. Kelo on valmistunut musiikkiteatteriohjaajaksi Venäjän teatteriakatemiasta vuonna 1992.

”Annalla on Ring -tetralogiasta selkeä ja vahva visio, jossa tematiikka, draama, musiikki ja henkilöohjaus kohtaavat. Anna on työskennellyt vuosia teoksen parissa ja tuntee sen syvällisesti – olemme iloisia saadessamme hänet ohjaajaksi uuteen tuotantoon,” kertoo Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi . Ring -tuotannon kapellimestarina nähdään Kansallisoopperan taiteellinen partneri Esa-Pekka Salonen . ”Olen tyytyväinen valintaan ja yhteistyö on käynnistynyt sujuvasti,” Salonen sanoo.

Salosen assistentiksi produktioon on kiinnitetty nuori kapellimestarilupaus Klaus Mäkelä , joka debytoi Kansallisoopperassa keväällä 2017 johtaen Melartinin Aino -oopperan konserttiversiona. Ringin  työryhmään kuuluvat ohjaaja Anna Kelon lisäksi teoksen visuaalisesta kokonaisuudesta eli valaistuksesta, videosuunnittelusta ja lavastuksesta vastaava Mikki Kunttu ja pukusuunnittelija Erika Turunen . Wotanin roolin laulaa Tommi Hakala ja Brünnhilden Johanna Rusanen-Kartano . Muut solistit tiedotamme myöhemmin.

Sarjan oopperat tuotetaan kahden teoksen vuosivauhdilla. Ensimmäisenä tulee ensi-iltaan Reininkulta syksyllä 2019. Sitä seuraavat Valkyyria keväällä 2020, Siegfried syksyllä 2020 ja Jumalten tuho keväällä 2021. Tetralogia nähdään myöhemmässä vaiheessa myös kokonaisuutena.