STOP THE PRESS!

EMMA tuo Hans Rosenströmin taidetta Tapiolan taivaan alle Helsingin juhlaviikoilla

Hans Rosenström: Off Seasons, 17.8.–3.9.2017, ääni-installaatio

Hans Rosenström: Off Seasons, 17.8.–3.9.2017, ääni-installaatio, WeeGee veistospuisto, Helsingin Juhlaviikot, Kuva: Yehia Eweis / EMMA

EMMA – Espoon modernin taiteen museo osallistuu Helsingin juhlaviikkojen ohjelmatarjontaan esittämällä uuden kokoelmateoksensa Off Seasons. Samalla kyse on teoksen Suomen ensiesityksestä. Kaikille avoin ja ilmainen teos on esillä ulkotilassa, näyttelykeskus WeeGeen edustan veistospuistossa vuorovaikutuksessa ympäristön ääniin ja olosuhteisiin.

Off Seasons -teos rakentuu sävellyksistä, rakenteista ja kasveista yhdeksi kokonaisvaltaiseksi teokseksi. Lopputulos on intensiivinen, moniaistinen ja tilallinen kokemus, jossa yleisö voi viihtyä ja nauttia myös ympäristöstä.  Off Seasons ääni-installaatio perustuu kuvataiteilija Hans Rosentrömin ja tanskalaisen Stormglas-taiteilijaduon (Andreas Borregaard ja Mikkel Sørensen) yhteistyöhön.

Teos tarjoaa mahdollisuuden kuunnella neljän pohjoismaisen nykysäveltäjän tulkintoja vuodenaikateemasta. Teoksen musiikin takana ovat säveltäjät Rasmus Zwicki, Fredrik Österling, Sunleif Rasmussen ja Martin Rane Bauck. Stormglasin valitsemat säveltäjät valitsivat itselleen mieleisen vuodenajan, jonka pohjalta he ovat toteuttaneet sävellyksensä. Ainoa kriteeri, minkä Stormglas antoi heille, oli kvintetin muoto. Hans Rosenströmin muokkaama Off Seasons -teoksen ääniraita pohjautuu sävellyksiin.

“Vuodenajat ovat klassisessa musiikissa hyvin käytetty teema, tunnetuimpina tietenkin Vivaldin vuodenajat. Itse olen sekoittanut vuodenajat yhteen, yhdeksi teokseksi, samalla taka-ajatuksena on juuri kysymys siitä, kuinka riippumattomia koetamme vuodenajoista olla”, taiteilija Hans Rosenström kommentoi.

Musiikillinen osa teoksesta perustuu viiteen eri instrumenttiin – sähkökitaraan, haitariin, viuluun, pianoon ja konrabassoon sekä hengityksen ääniin, jotka kaikki ovat kuultavissa eri kaiuttimista.  Ääniraidan kesto on n. 30 min ja se esitetään looppina. Teos on alunperin valmistunut tanskalaisen Chart Art Fairin tilaamana ja se esitettiin osana taidetapahtuman ohjelmaa syksyllä 2016 Kööpenhaminassa Kunsthal Charlottenborgin sisäpihalla.

Hans Rosenströmin taiteessa äänellä on aina erityinen rooli. Hän on toteuttanut ääniteoksia julkisiin tiloihin ja näyttelyihin eri puolilla maailmaa. Tukholmassa Gärdetin laivaterminaalissa sijaitseva pysyvä julkinen ääniteos heijastelee tulevaisuutta. Hiljattain päättyneessä ARoS Kunstmuseumin triennaalissa Tanskan Aarhusissa esillä ollut teos perustui Caspar David Friedrichin maalauksen raunioihin. Off Seasons -teoksessa Rosenström on pohtinut myös samoja teemoja – rakentamisen ja raunioitumisen, kahden vastakkaisen ilmiön, käsitteitä ja läsnäoloa elämässä ja ympäristössämme.

Off Seasons -teos on EMMAn tuore kokoelmahankinta, ja sitä voidaan esittää sisä- ja ulkotiloissa, teosta aina paikan ja tilanteen mukaan muunnellen. EMMAn tavoitteena on uudistaa museokokoelmien käyttöä muuntuvilla, tilapäisesti esitettävillä ja uudistuvilla konseptiteoksilla, joita voidaan nähdä myös museon ulkopuolella.

EMMA juhlistaa Off Seasons -ääni-installaation avautumista kaikille avoimilla avajaisilla torstaina 17.8. klo 16–18. Piknik-henkisessä tilaisuudessa vieraat voivat viihtyä teoksen äärellä Tapiolan taivaan alla ja nauttia omia eväitä.

Avajaistervehdykset klo 16:30
Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA
Hans Rosenström, kuvataiteilija
Topi Lehtipuu, toiminnanjohtaja, Helsingin juhlaviikot

Hans Rosenströmn teoksia on esillä myös Helsinki Contemporary -galleriassa 11.8. avautuvassa yksityisnäyttelyssä  a u g u s t.

Lisätietoa teoksesta: http://emma.museum/off_seasons
Helsingin juhlaviikkojen sivuilla: http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/tapahtuma/hans-rosenstrom-stormglas-off-seasons/