STOP THE PRESS!

Virtuaalitodellisuus ja taide kohtaavat Helsingin juhlaviikoilla Elisa Kulmassa

Elisa Kulma / Helsingin JuhlaviikotTänään alkavat Helsingin juhlaviikot tuovat taiteen kaupunkilaisten kulmille. Tänä vuonna taide valtaa myös Aleksanterinkadun Elisa Kulman, jonka tapahtumissa pääsee muun muassa seuraamaan ainutlaatuista taiteen ja virtuaalitodellisuuden kohtaamista sekä viettämään iltaa maailmanluokan jazzin parissa.

Helsingin juhlaviikkojen ja Elisan yhteistyönä Elisa Kulman tiloissa esitetään tänä vuonna Taidetta Kulmilla.

– Taidetta Kulmilla -tapahtumat avaa komeasti elokuun 18. ja 19. päivä järjestettävä virtuaalitodellisuutta hyödyntävä taidetempaus. Siinä katsojat pääsevät näkemään paikan päällä miten neljä tuttua ja profiililtaan erilaista taiteilijaa, muun muassa Manuela Bosco ja Katja Tukiainen, maalaavat teoksia modernisti virtuaalityökalulla, Elisan viestintäjohtaja Katiye Vuorela kertoo.

Virtuaalitodellisuuden myötä katsojat pääsevät myös itse kokemaan taidetta uudella ja ainutlaatuisella tavalla, sillä teoksiin ja niiden maailmaan voi sukeltaa sisälle VR-lasien avulla.

– Tämä taiteen ja digitaalisen maailman yhdistävä tapahtuma on innostava osoitus siitä, miten voimme uusilla teknologioilla luoda täysin uusia tapoja tehdä ja kokea taidetta, toteaa Juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Topi Lehtipuu.

– Kyseessä on huikea ja täysin uusi kokemus. Kun minulla on lasit päässä ja pystyn maalaamaan joka puolelle, pääsen ensimmäistä kertaa omaan maalaukseeni sisään. Maalaan yleensä öljyllä ja käytän mahdollisimman valovoimaisia värejä. Kun yhtäkkiä pääsee maalaamaan valolla, tunne on järisyttävä – on samalla maalauksen sisällä ja maalaa sisältä päin, taiteilija Katja Tukiainen kertoo.

Elisa Kulmassa viikonlopun aikana syntynyt virtuaalitaide näyttäytyy kaupungissa myös laajemmin, sillä JCDecaux tuo digiscreeneillä teokset kaupunkikuvaan urbaaniksi galleriaksi ja kaupunkilaisten iloksi.

Jazz-musiikki soi elokuun lauantai-illoissa

VR-taidetapahtuman lisäksi Elisa Kulmassa on Helsingin Juhlaviikkojen aikana luvassa myös maailmanluokan jazz-fiilistelyä, kun legendaarisen lontoolaisen jazz-klubin, Ronnie Scott’sin, luottomuusikot esiintyvät Elisa Kulman jazz-illoissa.

Kolmena perättäisenä lauantaina musiikkia tarjoilevat vuorollaan niin Ashley Henryn, Reuben Jamesin kuin Richard Spavenin johtamat triot.

Taiteiden yönä luvassa on puolestaan mieluisa yllätys varsinkin nuoremmalle yleisölle, kun tavattavissa on Elias Gould meet & greet -tilaisuudessa. Myös Gouldilta kuullaan musiikkia, tällä kertaa akustisesti.

– Olemme tehneet yhteistyötä Helsingin juhlaviikkojen kanssa jo yli 20 vuotta ja tänäkin vuonna pyrimme tarjoamaan taiteen ystäville mielenkiintoista ja monipuolista ohjelmaa. Kaikkiin Elisa Kulmassa järjestettäviin tilaisuuksiin on vapaa pääsy ja toivotamme kaupunkilaiset tervetulleiksi kokemaan, näkemään ja kuulemaan uutta, Elisan Vuorela kertoo.

Taidetta Kulmilla, eli Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa Elisa Kulmassa:

18.8–19.8. VR-taidetapahtumat

  • Perjantaina 18.8. ohjelmaa klo 14–20 välillä. Taiteilijoista Katja Tukiainen tekee virtuaalitaidetta klo 16–17 ja Jussi TwoSeven klo 18–19.
  • Lauantaina 19.8. ohjelmaa klo 11–15 välillä. Taiteilijoista Manuela Bosco tekee virtuaalitaidetta klo 12–13 ja Hannu Huhtamo klo 13.30–14.30.

Festivaalin jokaisena lauantaina Ronnie Scott’s -klubin jazztriot:

  • 19.8. klo 18 Ashley Henry Trio
  • 26.8. klo 18 Reuben James Trio
  • 2.9. klo 18 Richard Spaven Trio

24.8. Taiteiden yö: klo 21 Elias Gould tavattavissa Meet & greet -tilaisuudessa.

Kaikkiin tilaisuuksiin vapaa pääsy, yleisön määrä on kuitenkin rajattu.