STOP THE PRESS!

Pienellä rahalla isoja tekoja – kirjastojen taloudellisia vaikutuksia selvitetty

Kesäkuussa julkaistiin selvitys kirjastojen taloudellisista vaikutuksista. Selvityksen mukaan poliittisessa päätöksenteossa kirjastojen kustannukset on helppo havaita, mutta hyödyt jäävät pimentoon.

Kirjastot maksavat Suomelle 330 miljoonaa euroa vuodessa. Suurin osa kuluista maksetaan kuntien budjeteista ja kirjaston osuus kunnan menoista on 1,1 prosenttia. Kansainvälisten arvioiden mukaan yksi euro kirjastolle tuo kuitenkin yhteiskunnalle hyötyä 3-4 euroa.

Lukutaidon ylläpitäjä

Kirjasto tavoittaa koko väestöstä 66 prosenttia ja 10-14 –vuotiaista lapsista ja nuorista 97 prosenttia. Kirjasto onkin keskeinen lukutaidon ylläpitäjä, lainataanhan kirjastoista vuosittain 68 miljoonaa kirjaa. Hyvä lukutaito edistää opiskelua, työllistymistä, työelämässä pärjäämistä ja ehkäisee syrjäytymistä. Varovaistenkin arvioiden mukaan lukutaidon tukemisesta saatavat säästöt ovat miljoonia euroja.

Työtiloja ja paikka tapahtumille

Kirjastot tarjoavat nykyään myös yhä useammalle yrittäjälle ja freelancerille työtiloja. Kirjasto on myös paikka järjestöille sekä vapaaehtoistyölle. Erilaisia tapahtumia järjestetään kirjastoissa enemmän kuin koskaan aikaisemmin, vuosittain niihin osallistuu 900 000 ihmistä.

Kirjastot opettavat kansalaisille myös digitaitoja. Noin 350 000 suomalaista saa kirjastojen kautta vuosittain koulutusta digitaalisten laitteiden ja palvelujen käytössä.

Vaasan luvut noudattavat valtakunnallista linjaa

Vaasan kaupungin kirjastotoimen apulaisjohtaja Marja Mikolan mukaan vuonna 2016 fyysisiä lainoja oli 1 190 000, joista kirjalainoja 900 000.

– Lukuharrastuksen ja –taidon edistäminen on ykkösjuttu Vaasan kaupungin kirjastoissa. Ammattitaitoinen henkilökunta vinkkaa ja nostaa esiin lukijoita houkuttelevaa aineistoa mm. satutuokioissa, päiväkoti- ja koululaisryhmien tapaamisissa, lukupiireissä ja pop-up-kirjastoissa.

Kirjastoissa järjestetyissä tapahtumissa oli viime vuonna noin 19 000 osallistujaa. Maksuttomuus takaa kaikille mahdollisuuden osallisuuteen ja osana yhteiskuntaa olemiseen.

– Kirjaston kustannukset olivat viime vuonna noin yksi prosentti koko kaupungin toimintamenoista eli vajaa 67 euroa asukasta kohden. Pienillä panoksilla saadaan paljon aikaan, iloitsee Mikola.

Selvityksen toteutti Oxford Research Oy ja sen teetti Suomen kirjastoseura. Selvitys on tehty yhteistyössä Finlands svenska biblioteksföreningin kanssa ja se on julkaistu myös ruotsiksi.

http://suomenkirjastoseura.fi/files/Kirjastojen%20taloudelliset%20vaikutukset.pdf