STOP THE PRESS!

Kuopion kaupunginteatterin syyskausi on avattu

Kuopion kaupunginteatterin syyskausi avattiin tänään perinteisesti kaikille avoimella tilaisuudella.  Minna-näyttämöllä ollut tapahtuma veti yleisöä koko katsomon täydeltä, osa joutui jopa istumaan rappusilla. Teatterinjohtaja Pekka Laasosen juontamassa tilaisuudessa kerrottiin syksyn ohjelmistosta, jututettiin tekijöitä ja nähtiin kohtauksia molemmista syyskuun ensi-illoista.

Syksyn ensimmäisenä esityksenä nähdään Rob Beckerin kirjoittama, Ville Virtasen suomentama ja Pekka Laasosen sovittama ja ohjaama Luolamies. Syyskuun 7. päivä ensi-iltansa saava esitys on kuin nykyaikainen parisuhdeterapia, jossa pureudutaan huumorilla miehen ja naisen hiuksenhienoihin eroavaisuuksiin. Luolamiehenä lavan valtaa Jarmo Perälä.

Minna-näyttämön kausi alkaa näyttävästi 9.9. Viulunsoittaja katolla -musikaalilla. Ohjaajana tässä klassikkojen klassikossa on Kuopiossa toista kertaa vieraileva, virolainen Priit Pedajas, koreografiasta vastaa Jorma Uotinen, lavastus ja puvustus ovat Liina Untin käsialaa, ja musiikin harjoitus ja johto on Mika Paasivaaran. Maitomies Tevjenä vierailee koko kansan tuntema Kai ”Kuju” Hyttinen. Klassikolla tuntuu olevan vetoa myös tämän päivän Kuopiossa. Teatterin, Kuopion kaupunginorkesterin ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteistyönä syntyvän suurmusikaalin syksyn esityksistä on myyty ja varattu jo peräti 58 prosenttia.

Viulunsoittaja katolla sai kantaesityksensä Broadwayllä 1964, ja se on noussut yhdeksi maailman suosituimmaksi ja rakastetuimmaksi musikaaliksi. Se on voittanut lukuisia palkintoja ja rikkonut useita ennätyksiä ympäri maailmaa. Tämä on toinen kerta, kun Viulunsoittaja katolla nähdään Kuopiossa.  Suurella näyttämöllä marraskuussa 1967 ensi-iltansa saanutta musikaalia esitettiin silloin peräti 115 kertaa ja sen näki lähes 30 000 katsojaa.

Syksyn seuraavat ensi-illat ajoittuvat loka-, marraskuulle. Juha Jokelan vahva perhedraama Patriarkka saa ensi-iltansa Maria-näyttämöllä Olli-Matti Oinosen ohjaamana ja lavastamana 21.10. Näytelmä kertoo sukupolvien välisestä kuilusta ja siitä, mitä tunteista puhumattomuus voi saada aikaan. Tämä inhimillinen näytelmä tarttuu myös satiirisen terävästi sukupuolten vastakkainasetteluun.  Pukusuunnittelusta vastaa Jaana Kurttila.

Vuoden viimeisenä ensi-iltana nähdään Miisa Lindénin kirjoittama ja ohjaama Siipirikkoja ja matriarkkoja eli kuule meitä Kaija Koo. Kuudesta yllättävään tilanteeseen joutuvasta naisesta kertova näytelmä on kirjoittajansa mukaan hulvaton syväsukellus suomalaisen naisen sulaan ytimeen. Lindénin edelliset näytelmät, Rotunaenen ja Aekuset Naeset, valloittivat huumorillaan kuopiolaisen yleisön. Näytelmän kantaesitys on Minna-näyttämöllä 8.11., ja sen on puvustanut ja lavastanut Marie Antikainen.

Suomen hevosen esitykset jatkuvat
Viime keväänä Minna-näyttämöllä ensi-iltansa saanut Sirkku Peltolan jo klassikoksi noussut Suomen hevonen jatkaa tälle syksylle. Lähes 5000 katsojaa hurmannut, Olli-Matti Oinosen ohjaama näytelmä kertoo kuvitteellisessa Kimasen kylässä asuvasta persoonallisesta uusioperheestä ja heidän edesottamuksistaan. Suomen hevosen syksyn ensimmäinen esitys on 14.9. ja se poistuu ohjelmistosta 10.11.

Runsas vierailusyksy
Teatterin syysohjelmisto täydentyy vielä lukuisilla vierailuilla. Tarjolla on lapsille suunnattuja esityksiä (Tatu ja Patu työn touhussa sekä Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri), vahvaa draamaa (Muistipalatsi ja Fragile – särkyvää) sekä musiikilla höystettyä elettyä elämää (Ei huono – Porista Pariisiin). Vierailusyksyn päättää joulukuussa mentalisti Pete Poskiparran Mielenmagiaa.