STOP THE PRESS!

Napapiirin sankarit 3

Napapiirin sankarit 3Ohjaus: Tiina Lymi
Käsikirjoitus: Pekko Pesonen
Tuotanto: Olli Haikka, Jarkko Hentula
Näyttelijät: Jussi Vatanen, Timo Lavikainen, Santtu Karvonen, Pamela Tola, Kari Ketonen, Jani Volanen, Taneli Mäkelä, Kaisa Hela, Tommi Eronen, Paavo Kinnunen, Jarkko Niemi, Heidi Lindén
Arvio: 3/5

Janne (Vatanen) on masentunut ja etsii elämän tarkoitusta Paolo Coelhon elämäntapakirjan avulla. Siksi hän päättää lähteä henkiselle ”pyhinvaellukselle” pohjoisen erämetsiin. Mukaan hän saa kaverinsa Räihäsen (Lavikainen) ja Kämäräisen (Karvonen). Inari (Tola) on puolestaan kyllästynyt olemaan kotona kotiäitinä ja kaipaa elämäänsä muutosta. Ystävänsä pyynnöstä hän lähtee paikallisen kiinteistöhuoltofirman kanssa pelaamaan suopotkupalloa lajin mestaruuskisoihin. Kummankaan reissut eivät mene ihan putkeen, vaan niissä on taas muutama muuttuja.

Edellisestä Napapiirin sankarit -elokuvasta on ehtinyt kulua nyt parisen vuotta. Samalla myös tarina on saanut aivan uudenlaisen sävyn, kun ohjaajaksi pestattu Tiina Lymi astui remmiin. Siinä missä aiemmat elokuvat olivat enemmän hauskoja komedioita, on tähän elokuvaan tuotu enemmän vakavuutta ja draamaa. Paikoitellen sitä on jopa hieman liikaa, sillä vakavat teemat jäävät ilman kunnollista huumorin kosketusta. Toisekseen ajoittain katsojalle tulee tunne, että kokonaisuus on pirstaleinen ja tarinan rytmitys näin ollen hieman pielessä. Yksi syy tähän on, että mukaan on ängetty niin paljon henkilöhahmoja etteivät ne kunnolla tue tarinaa. Esimerkiksi aiemmista elokuvista tuttu Pikku-Mikko (Ketonen) on oikeastaan nyt ihan turha tyyppi, sillä oikeasti hänen tarinansa päättyi jo edelliseen. Eikä vaelluksella olevan pariskunnan (Niemi ja Lindén) tarina oikein anna uskottavaa fiilistä juoneen. Lymi pystyy pitämään touhun kuitenkin yllättävänkin hyvin kasassa, vaikka tarina sekoileva lopulta onkin. Perusporukka Vatanen, Lavikainen, Karvonen ja Tola tekevät sujuvaa työtä tutuissa rooleissaan ja Volanen kilpailevan kiinteistöfirman kierona pomona on vallan mainio. Napapiirin sankarit 3 päättäköön tämän trilogian, sillä tarinat on nyt todella kerrottu.

Lisämateriaalina pilalle menneitä kohtauksia, Mira Luodin Menolippu -musiikkivideo, traileri ja teasereitä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Nordisk Film, 2017

Traileri: