STOP THE PRESS!

Iso investointi nosti Tornion Panimon suoraan pienpanimoiden suurimpien joukkoon

Lämmön vaihdinPienpanimobuumi jatkaa kasvuaan ja olutkulttuuri on positiivisessa murroksessa. Ilmiö on globaali. Maailman vanhin alkoholijuoma on trendien huipulla ja media uutisoi pienpanimoiden vallankumouksesta. Esimerkiksi USA:ssa toimi 80-luvulla alle 50 panimoa. Tänään maassa on panimoita yli 5000.

Tornion Panimo vastaa kasvavaan kysyntään – tuotanto ja tuotteet hyvässä nosteessa

Tornion Panimon uusi tuotantolinja valmistui toukokuussa 2017, ja sen tuotteet ovat saaneet kuluttajien keskuudessa erinomaisen vastaanoton. Panimon omien suoratoimitusten lisäksi tuotteet ovat Keskon keskusjakelussa ja syyskuusta alkaen ketjuvalikoimassa kattaen yli 1000 kauppapaikkaa. SOK:n valtakunnallinen jakelu käynnistyy syyskuun lopulla. Osuuskauppa Arinan tuotevalikoimissa Pohjois-Suomessa Tornion oluet ovat olleet jo aiemmin.

Tornion Panimon myynti on ollut reippaassa kasvussa, ja se saavutti toukokuussa valmistuneen laajennuksen jälkeen nopeasti kannattavuusrajansa. Näin siitä huolimatta, vaikka yhtiö investoi edellisen 12 kk:n aikana toiminnan käynnistämiseen lähes 2 miljoonaa euroa ja on palkannut 12 työntekijää. Kyseessä on yksi Pohjois-Suomen viime vuosien suurimmista elintarviketeollisuuden investoinneista.

Original 1964 Lager – myydyimpiä pienpanimoiden pullo-oluita

Panimomestari Leo Andelinin, 80, alkuperäisreseptillä valmistettu Original 1964 Lager on ollut panimon kärkituote. Se on tilastojen mukaan yksi kesän eniten myytyjä pienpanimoiden pullo-oluita Suomessa.

Syksy 2017 ja vuosi 2018 tulevat näyttämään Tornion Panimon aseman suomalaisessa alkoholijuomamarkkinassa. Sen aseman määrittävät panimon tuotteita ostavat kuluttajat, toteaa Tornion Panimon hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas.

Tornion Panimo on pienpanimokentällä eräänlainen poikkeus. Sen perustajat eivät aloittaneet autotallissa kotioluen parissa, vaan alusta lähtien oli selvää, että perinteikkään panimon toiminta palautetaan niin suureksi kuin kysyntä edellyttää. Tämän mahdollisti osaltaan ennätyksiä rikkonut joukkorahoitusmuotoinen osakeanti.

— Nyt laajennuksen jälkeen pääsemme vastaamaan kunnolla kysyntään. Kauppiaiden raportit helposti myytävistä tuotteista ja asiakkaiden kilpajuoksusta oluthyllyille ovat olleet rohkaisevia. Panimon startti oli suorastaan huikea. Ylen uutisoitua ensimmäisen oluterän saapumisesta kauppoihin, olivat innokkaimmat oluen ystävät asettuneet marketin lastauslaiturille odottamaan panimon jakeluauton saapumista, kertoo Tornion Panimon markkinointijohtaja Jami Teirikari.

 

Vuonna 1873 perustettu Tornion panimo on käynnistetty uudelleen kuuden kylmän vuoden jälkeen. Lapin Kullan tehtaana muistettu panimo näytti tulleen tiensä päähän, kun Hartwall siirsi oluen tuotannon Lahteen vuonna 2010. Pohjois-Suomen oluenpanon vuosisataiset perinteet saivat kuitenkin jatkoa vuonna 2016, kun samoille sijoille perustettiin Tornion Panimo Oy.