STOP THE PRESS!

Festivaaleilla ja tanssilavoilla soi kotimainen musiikki

Teoston tietojen mukaan kotimainen musiikki soi erityisesti orkestereiden esittämänä tanssilavoilla ja keikoilla: jopa 78 prosenttia tanssilavojen musiikista oli kotimaisten säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien tekemää vuonna 2016. Kotimaisuus on valttia muuallakin elävän musiikin saralla. Konserteissa esitetystä musiikista 75 prosenttia ja festivaalien musiikista peräti 73 prosenttia oli kotimaista.

Rauli Somerjoen  ja  Arja Tiaisen   Paratiisi,  joka on sinnitellyt tanssilavojen ja -ravintoloiden ykkössuosikkina vuodesta 2000, jatkoi edelleen elävän musiikin kymmenen soitetuimman kappaleen listan ykkösenä. Elävän musiikin soitetuimpien listalla ylipäätään kotimaisia kappeleita olivat kaikki yhtä lukuun ottamatta: kärkikymmenikköön pääsi viime vuonna toista kertaa John Fogertyn   Proud Mary .

Kaupallisilla radiokanavilla soi uusi musiikki, Ylen kanavilla myös vanhat suosikit

Soitetuimpien kappaleiden listan mukaan eri radiokanavat suosivat hyvin erityylistä musiikkia. Ylen radiokanavilla soitetuimpien kappaleiden joukkoon mahtui vanhoja suosikkeja, kuten Maailma on sun ja Back to Black . Kaupalliset radiot keskittyvät taas vahvasti uuteen musiikkiin.

Teoston, tanskalaisen Kodan ja norjalaisen Tonon yhteisen Polaris Nordic Digital Music -tutkimuksen mukaan radio onkin edelleen kaikissa Pohjoismaissa merkittävin kanava löytää uutta musiikkia. Suomessa jopa 37 prosenttia vastaajista löytää uuden musiikin edelleen radiosta, vaikka striimauspalvelut kasvattavat edelleen suosiotaan musiikin kuuntelun kanavina.

Kotimainen musiikki soi kaupallisilla radiokanavilla hieman enemmän kuin Ylellä: 30 prosenttia kaupallisten kanavien soittamasta musiikista oli kotimaista, Ylen soittamasta musiikista 25 prosenttia oli kotimaisten tekijöiden säveltämää ja sanoittamaa.

Ulkomailla soi Sibelius

Ulkomailla esitettyjen sävellysten kärkilistaa ovat vuosittain hallinneet Sibeliuksen teokset ja sama toistui myös vuonna 2016. Ulkomailla kymmenen soitetuimman kappaleen joukkoon mahtui vuonna 2016 Sibeliuksen lisäksi ainoastaan Tuomas Kantelisen säveltämä The Legend of Hercules .

Tiedot soitetuimmista kappaleista perustuvat ilmoituksiin, joita Teosto saa tilaisuuksien järjestäjiltä, radio- ja tv-yhtiöiltä ja esiintyjiltä. Teosto maksaa sekä koti- että ulkomaisille musiikin tekijöille ja kustantajille korvaukset heidän teostensa käytöstä ilmoitusten perusteella.