STOP THE PRESS!

TTT:n resepti teatterisyksyyn: musiikkia, klassikoita ja uutta kotimaista

Tampereen Työväen Teatterin seitsemän ensi-illan syksyn käynnistää suurmusikaali Viulunsoittaja katolla. Rakastettu musikaali saa ohjaaja Miika Murasen ja työryhmän käsissä raikkaan ja komean tulkinnan. Tevjen rooliin astuu Ola Tuominen. Suurella näyttämöllä nähdään myös komediaa. Sinikka Sokka, Esko Roine ja Ilmari Saarelainen tähdittävät deittailusta ja ikääntyvien seksuaalisuudesta kertovaa komediaa Kevytkenkäinen nainen (A High-Heeled Woman), ohjaaja on Maarit Pyökäri. Jykevää on rakkaus: Agents-musiikkikomedia tuo näyttämölle miesengergiaa ja rautalankaa, ohjaus ja koreografia on musikaalimaestero Tiina Brännaren.  Eino Salmelaisen näyttämön kantaesitys on Maarit Tyrkön menestyskirjoihin perustuva Presidentti ja tyttö, joka vie katsojat suoraan Urho Kekkosen sisäpiiriin. Molièren ajattoman Luulosairas-komedian ohjaa Salmelaiselle Otso Kautto. TTT-Klubilla kantaesitetään Riku Suokkaan, Johanna Tohnin ja Heikki Syrjän käsikirjoittama Mars vs. Venus?, parisuhdekomedia Luolamiehen jalanjäljillä. Maarit Pyökärin kokoama ja ohjaamalorunäytelmä Mitä tehtäis? houkuttaa perheen pienimmät ja aikuiset lastenrunouden pariin. 

 

Viulunsoittaja katolla: Suurmusikaali uskosta, toivosta ja rakkaudesta
Joseph Steinin, Jerry Bockin ja Sheldon Harnickin Viulunsoittaja katolla (The Fiddler on the Roof) on yksi maailman tunnetuimmista musikaaleista. Rakastettu musikaali sykkii iloa, väriä ja toivoa. Suuret tunteet, räiskyvät tanssit ja intohimoinen musiikki tempaisevat katsojat kiehtovaan tarinaan, joka edelleenkin koskettaa ajankohtaisuudellaan. ”Koska musikaalin sanoma maailman muuttumisesta osuu tähän päivään, haluamme tehdä siitä oman aikamme näköisen”, kertoo ohjaaja Miika Muranen.

Tevjen roolissa on Ola Tuominen, hänen vaimonaan Petra Karjalainen ja tyttärinä Petra Ahola, Maria Lund, Miila Virtanen sekä pieninä tyttärinä Idalilja Raipia / Helmi Hollström ja Ansa Ahola / Karolina Tapala. Muissa rooleissa Anna Pukkila, Juha-Matti Koskela, Jari Ahola, Antti Lang, Minna Hokkanen, Jari Leppänen, Kake Aunesneva, Pentti Helin, Jyrki Mänttäri, Heidi Kiviharju, Juha Junttu, Henna Wallin ja Annina Rubinstein. Orkesterissa on mukana maailmanmusiikin soittajien kärkeä. Koreografi on Petri Kauppinen, musiikillinen asiantuntija Eeva Kontu, kapellimestari Joonas Mikkilä, lavastussuunnittelija Teemu Loikas ja pukusuunnittelija Marjaana Mutanen. Ensi-ilta on 1.9.2017 Suurella näyttämöllä

 

Kevytkenkäinen nainen: Komedia deittailusta ja parisuhteista kypsällä iällä
Kevytkenkäinen nainen (A Round-Heeled Woman) on ujostelematon komedia naisesta, joka tahtoo hyvää ja kypsää seksiä. Se perustuu kirjailija Jane Juskan omiin kokemuksiin. Hän laittoi lehteen suorasukaisen seuranhakuilmoituksen: ”Ennen kuin täytän 67 – ensi maaliskuussa – minä haluan harrastaa paljon seksiä sellaisen miehen kanssa, josta pidän.” Näytelmä kertoo hänen treffikokemuksistaan ja matkastaan omaan kehoon, mieleen, muistoihin ja sydämeen. Luvassa on näytelmä rakkaudesta, menetyksistä, voimaantumisesta ja itsensä hyväksymisestä sekä tietysti – seksistä! Kirjan on näytelmäksi dramatisoinut Jane Prowse. Suomennos on Aino Piirolan. Ohjauksesta vastaa Maarit Pyökäri. Rooleissa loistavat Sinikka Sokka, Esko Roine, Ilmari Saarelainen, Teija Auvinen, Minna Hokkanen, Samuli Muje ja Verneri Lilja. Suomenkielinen kantaesitys on 26.9.2017.

 

Jykevää on rakkaus: Agents-musiikkikomedia on rakkautta ja rautalankaa
Tapahtuu ruskan aikaan Lapin jylhissä maisemissa. Keikkaputkessa kiitävä suosikkibändi Agents hortoilee eksyksissä Morottajan Teboiliin. Siellä tapaamme myös yhteenhitsautuneen kaverikolmikon, Askon, Killerin ja Jatkoroikan. Ilotyttö Ninan ja kavereidensa avustuksella Askonkin elämä solahtaa lopulta oikeille ja onnellisille raiteilleen. Musiikkikomedia soi suomalaisille tuttuja Agents-klassikoita. Voimme melkein nähdä bändin legendaariset solisitit Topi Sorsakosken, Rauli Badding Somerjoen ja Jorma Kääriäisen – ja niinhän me näemmekin. Musiikkikomedia perustuu Seppo Saraspään romaaniin Ansiosidonnainen. Ohjaus ja koreografia ovat Tiina Brännaren. Musiikin sovittaa myös kapellimestarina toimiva Pekka Siistonen. Rooleissa Petra Ahola, Kristiina Hakovirta, Merja Koivula, Suvi-Sini Peltola, Jari Ahola, Juha-Matti Koskela, Antti Lang, Mika Piispa, Matti Pussinen, Jukka Saikkonen, Auvo Vihro sekä tanssijoita ja live-bändi. Ensi-ilta on 19.10. Suurella näyttämöllä.

 

Luulosairas: Jo 344 vuotta maailman esitetyimpiä komedioita
Molièren suosituin komedia saa ensi-iltansa Eino Salmelaisen näyttämöllä 2.9., kaksikymmentä vuotta TTT:n edellisen Luulosairas-produktion jälkeen. Otso Kauton ohjauksessa syntyy raikastettu klassikko, joka tuo huijarit ja hyväuskoiset nykypäivän valoon, peruukkeja ja yltäkylläisyyden kosketusta unohtamatta. Pääroolissa nähdään Auvo Vihro, muissa rooleissa Miia Selin, Heidi Kiviharju, Janne Kallioniemi, Maija Lang, Tommi Raitolehto, Verneri Lilja, Mika Honkanen, Jukka Saikkonen ja Teija Auvinen. Luulosairaasta järjestetään avoimet harjoitukset 23.8. klo 19 (Liput 5 €).

 

Presidentti ja tyttö: Olit elämässäni seitsemän vuotta
Maarit Tyrkön kirjoihin perustuva ja Seija Holman käsikirjoittama näytelmä saa kantaesityksensä Eino Salmelaisen näyttämöllä 10.10. Tarinan aiheita ovat paitsi Urho Kekkosen ja toimittaja Tyrkön ihmissuhde myös 70-luvun Suomi: hallituskriisit, ETYK, Neuvostoliitto, Kostamus, Anita Hallama sekä se, miten kävi Kekkoselta rock’n roll. Näytelmän ohjaa Samuli Reunanen, rooleissa nähdään Maija Lang (Tyttö) ja Tommi Raitolehto (Presidentti) sekä Mika Honkanen, Janne Kallioniemi, Aimo Räsänen, Saska Pulkkinen ja Annina Ärölä.

 

Mars vs. Venus?: Stand up -parisuhdekomedia Luolamiehen jalanjäljillä
TTT-Klubilla kantaesitetään 21.9. uusi tuotanto, jonka on käsikirjoittanut Riku Suokas, Johanna Tohni ja Heikki Syrjä. Mars vs. Venus? on Suokkaan ja Tohnin esittämä komedia, joka pohtii naisten ja miesten erilaisuutta, kääntää ennakkoluuloja päälaelleen ja voi ehkä todistaa niistä osan todeksi. Siinä missä Luolamies katsoo maailmaa miehen silmin, Mars vs. Venus? tekee havaintoja niin miehen kuin naisen näkökulmasta.

 

Mitä tehtäis?: Uusi kotimainen lorunäytelmä kutsuu sanojen rikkaaseen maailmaan
Mitä kaikkea sanoilla voikaan tehdä? Mihin kaikkeen sanoilla on valta? Lasten lorunäytelmä Mitä tehtäis? innoittaa ja näyttää, mihin kaikkeen sanat taipuvat. Sanailijoina ovat täti ja koira (Eeva-Riitta Salo ja Eriikka Väliahde), jotka riimittelevät päivät pitkät arkisten askareiden lomassa. Ohjaaja Maarit Pyökäri on koonnut käsikirjoituksen kotimaisista runoista sekä suomalaisen suullisen kansanperinteen vanhoista ja uusista lastenloruista. Kantaesitys on 23.9. Kellariteatterissa. Näytelmää suositellaan 3-7 –vuotiaille.

 

Syksyn huippuvierailujen tähtinä ihanat naiset Ritva Oksanen, Seela Sella ja Kirsi-Kaisa Sinisalo sekä drag queenit Osku Heiskanen ja Jarkko Valtee
Syksyn aikana Eino Salmelaisen näyttämöllä vierailee Ritva Oksasen dramatisoitu konsertti Älä jätä sinua yksin (12.10. ja 4.11. ja 18.11.), Seela Sellan Pieni elän (7.10. ja 18.10. ja 25.10.) sekä pikkujouluajan suursuosikki ShoWhat (30.11.-2.12.). Kellariteatteriin saatiin vihdoinkin vierailulle kysytty Pentinkulman naiset (11.10.-9.12.), jossa Kirsi-Kaisa Sinisalo tuo näyttämölle Väinö Linnan luomat naishahmot.

 

TTT-klubilla kestosuosikkeja ja virallinen Alivaltiosihteeri
TTT-Klubilla jatkavat kestosuosikki Luolamies ja draamakonsertti Ei huono – Jorma Uotinen. Yle Perjantain lähetykset jatkuvat niin ikään TTT-Klubilta. Uutena avauksena TTT-Klubilla vietetään virallista iltaa Alivaltiosihteerin seurassa (27.9. ja 3.11.). Lisäksi syyskaudella järjestetään kahdeksan stand up -iltaa ja 19 musiikki-iltaa.

 

Verneri Lilja ja Saska Pulkkinen ovat TTT:n uudet näyttelijät
Nurmijärveltä kotoisin oleva Verneri Lilja (s. 1992) valmistuu Teatterikorkeakoulusta. Hän on näytellyt teatterin lisäksi tv:ssä ja elokuvissa. Lilja nähdään TTT:ssä syksyllä komedioissa Luulosairas ja Kevytkenkäinen nainen. Hän on mukana Aku Louhimies elokuvassa Tuntematon sotilas. Helsinkiläinen Saska Pulkkinen (s.1989 ) valmistui Teatterikorkeakoulusta 2015. Hän on näytellyt Suomen Kansallisteatterissa useissa näytelmissä ja Helsingin Kaupunginteatterissa Tarzanin roolissa. TTT:ssä hänet nähdään syksyllä näytelmässä Presidentti ja tyttö.

 

TTT:n syksyn 2017 uudet ensi-illat
Viulunsoittaja katolla (The Fiddler on the Roof), Joseph Stein – Jerry Bock – Sheldon Harnick, ohjaus Miika Muranen, ensi-ilta 1.9. Suurella näyttämöllä
Kevytkenkäinen nainen (A Round-Heeled Woman), Jane Juska – Jane Prowse, ohjaus Maarit Pyökäri, pohjoismainen kantaesitys 26.9. Suurella näyttämöllä
Jykevää on rakkaus: Agents-musiikkikomedia, Seppo Saraspää – Taava Hakala, ohjaus ja koreografia Tiina Brännare, ensi-ilta 19.10. Suurella näyttämöllä
Luulosairas, Molière, Ohjaus Otso Kautto, ensi-ilta 2.9. Eino Salmelaisen näyttämöllä
Presidentti ja tyttö, Maarit Tyrkkö – Seija Holma, ohjaus Samuli Reunanen, kantaesitys 10.10. Eino Salmelaisen näyttämöllä
Mitä tehtäis?, käsikirjoituksen kokoaminen ja ohjaus Maarit Pyökäri, kantaesitys 16.9. Kellariteatterissa
Mars vs. Venus?, Riku Suokas, Johanna Tohni ja Heikki Syrjä, kantaesitys 21.9. TTT-Klubilla

Ohjelmistossa jatkavat Mauno Peppone Extended, Viita 1949, Ei huono ja Luolamies.