STOP THE PRESS!

Vaasan taidehallissa Paanasen ja Ulvilan yhteismaalauksia

Paananen & Ulvila - Punainen hetki

Paananen & Ulvila – Punainen hetki

Vaasan taidehallissa aukeaa 2.9. taiteilijapari Paananen & Ulvilan taidenäyttely Liaison – yhteismaalauksia. Näyttelyn teokset ovat taiteilijoiden yhdessä toteuttamia maalauksia. Näyttely on avoinna 15.10. saakka.

Sanna Maria Paananen ja Tero Ulvila ovat molemmat taidemaalareita, mutta heidän tapansa maalata ovat hyvin erilaiset. Ulvilan maalaustapa on spontaania, maalauksellista abstraktionismia. Paanasen teokset taas ovat esittäviä, ennakkoon tarkkaan luonnosteltuja ja pääosin mustavalkoisia.

Myös yhdessä maalatessaan he työskentelevät samoin kuin omissa teoksissaan. Samalle kankaalle yhdistettynä taiteilijoiden toisistaan poikkeavat tyylit kuitenkin muodostavat yllättävän yhtenäisen lopputuloksen. Yhteistyöstä muodostuu ikään kuin kolmas taiteilija, joka on erilainen kuin kumpikaan tekijöistä yksinään, vaikka molemman kädenjälki onkin edelleen tunnistettavissa. Teoksien ydin onkin tässä muutoksessa.

Maalaukset pohjautuvat tekijöiden yhteisiin kokemuksiin sekä kerroksittain tapahtuvaan toisen tekemisen tulkitsemiseen ja jatkamiseen. Teoksiin syntyy tästä prosessista omia ja pieniä abstrakteja tarinoita, jotka avautuvat eri ihmisille eri tavoin. Myös tekijät itse usein kokevat saman teoksen hyvinkin erilaisista kulmista.

Paananen & Ulvila ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2014. Liaison on heidän kolmas yksityisnäyttelynsä näistä yhteistyöteoksista.