STOP THE PRESS!

Yleisö kuratoi EMMAn syksyn mediataideohjelman

EMMA – Espoon modernin taiteen museo antoi yleisölle mahdollisuuden kuratoida uuden mediataidetilan Huoneen syksyn ohjelman. Kuratointiin saivat osallistua kaikki halukkaat äänestämällä EMMAn nettisivuilla suosikkiteostaan Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta. EMMA kehittää jatkuvasti toimintansa vuorovaikutteisuutta ja etsii uusia tapoja yleisön huomioimiselle. Huoneen äänestyksen aktiivisuus ja yleisön kiinnostus näyttää että EMMAn linjausten mukaiselle avoimelle ja vastavuoroiselle museolle on tilausta.

Äänestyksen kolme suosituinta teosta, jotka esitetään Huoneessa 25.8.2017 – 14.1.2018 ovat:

Still-kuva teoksesta Hannaleena Heiska, Ridestar, 2010.Hannaleena Heiska, Ridestar, 2010

Hannaleena Heiskan (s.1973) teoksen pääosassa on hevonen. Musiikki ja liikkuva kuva yhdessä luovat maalauksellisen ja tunteita herättävän muotokuvan hevosesta. Teos käsittelee epätoivoista rakkautta, suuria tunteita ja eskapismia eli pakoa todellisuudesta. Musiikkina soi Jules Massenetin Werther -oopperan aaria Ah! Non mi ridestar!

Still-kuva teoksesta Santeri Tuori, Metsä (vehmas 1), 2009Santeri Tuori, Metsä (vehmas 1), 2009

Santeri Tuorin (s.1970) teoksessa taiteilija on luonut nykytaiteen keinoin ”maisemamaalauksen”, joka osoittautuu moniaistiseksi kuvaukseksi metsästä. Kuulo, näkö ja fyysisyys ovat mukana katsojan kokemuksessa, joten katsoja kuulee, näkee ja tuntee metsän. Teoksella on lumoava, meditatiivinen ja lähes hypnoottinen voima. Katsomistilanteessa läsnäolo ja kehollinen kokemus korostuvat.


Still-kuva teoksesta Shirin Neshat, Possessed, 2001.Shirin Neshat, Possessed, 2001

Iranilaissyntyisen Shirin Neshatin (s.1957) teos kertoo naisesta, joka liikkuu iranilaisen kaupungin kujilla ilman huvia, chadoria, vaikka hänen pitäisi sitä islamilaisten lakien mukaan käyttää. Teoksessa kuvataan naisen henkilökohtaista kärsimystä, joka muuttuu joukossa julkiseksi ja poliittiseksi kaaokseksi, jossa yksilön alkuperäinen tunne kuitenkin unohtuu. Neshat käsittelee teoksissaan mm. yksilön vapauteen ja sosiaaliseen alistamiseen liittyviä kysymyksiä.

Eniten ääniä sai Hannaleena Heiskan Ridestar -teos. Teos sai muun muassa seuraavat kommentit: ”Hevonen on älykäs, tunteikas ja aistikas olento. Olisi kiinnostavaa nähdä, miten taiteilija kuvaa suuria tunteita sen kautta.” ja ”Vaikuttaa kuvauksen perusteella kauniilta teokselta, haluaisin kokea sen.”

Taiteilija Hannaleena Heiska kommentoi teoksen taustoja:

”Ridestar on ensimmäinen julkisesti esittämäni videoteos ja se sai ensi-iltansa yksityisnäyttelyssäni Helsingissä vuonna 2010, josta se hankittiin Saastamoisen säätiön kokoelmiin. Sen jälkeen sitä on esitetty lähinnä ulkomailla lukuisilla filmifestivaaleilla ja screeningeissä. Kaukaisimmillaan se on ollut esillä Tokiossa, Espace Louis Vuittonin galleriassa. Tuntuu hienolta, että se pääsee nyt esille EMMAan. Wee Gee -talon karu kauneus sopii hyvin Ridestarin melankoliseen tunnelmaan.”

Äänestyksessä oli mukana yhdeksän mediataideteoksen valikoima Saastamoisen säätiön kokoelmasta. Teoksia oli voittaneiden lisäksi:
Lauri Astala, Transit, 2013, kesto 00:10:00.
Hannu Karjalainen, Towards an Architect, 2010, kesto 00:05:20.
William Kentridge, Other Faces, 2011, kesto 00:09:36.
Aarno Salosmaa, Adagio, 2002, kesto 00:07:00.
Pilvi Takala, Players, 2010, kesto 00:07:50.
Santeri Tuori, Metsä (vehmas 1), 2009, kesto 00:06:54.
Salla Tykkä, Lasso, 2000, kesto 00:03:48.

Teokset ovat koettavissa Huoneeessa, joka on immersiivisellä äänimaailmalla ja 4K-projisoinnilla varustettu korkealaatuinen mediatila Saastamoisen säätiön kokoelmateoksille.