STOP THE PRESS!

Lappeenrannan kaupunginorkesterin syyskauden avajaisissa huikea romanttinen sinfoniapamaus

Janne Mertanen

Kuva: Ville Paul Paasimaa

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Syyskauden avaus –konsertissa torstaina 7.9.2017 klo 19 Lappeenranta-salissa kuullaan suuren yleisön toiveklassikkoina romanttinen ohjelmakokonaisuus. Kaupunginorkesteria johtaa orkesterin taiteellinen johtaja Vytautas Lukocius ja solistina soittaa maamme arvostetuimpiin Chopin –pianisteihin lukeutuva pianotaiteilija Janne Mertanen.

Konsertin avausnumerona kuullaan Kimmo Nevonmaan alkuvoimainen orkesteriteos Lux intima (Sisäinen valo), solistinumerona Frédérik Chopinin hehkuva Pianokonsertto nro 2 f-molli op. 21 ja konsertin päättää Ludwig van Beethovenin Sinfonia nro 8 F-duuri op. 93.

Janne Mertanen (1967) on taltioinut Frédérik Chopinin tuotantoa laajalti niin levyille kuin kantanauhoille. Musiikillisen uransa kaksitoistavuotiaana aloittanut Mertanen opiskeli Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawastsjernan oppilaana ja sittemmin legendaarisen Dmitri Bashkirovin oppilaana. Mertanen on täydentänyt opintojaan arvostetun pianotaitelijan Lazar Berman oppilaana Accademia Pianisticassa, Italian Imolassa. Vuoden 1992 kansainvälisen Chopin-kilpailun voitto Darmstadtissa nosti Mertasen laajemman yleisön tietoisuuteen ja samana vuonna saavutettu 1. sija Nyborgissa järjestetyssä kilpailussa vakuutti nuoren muusikon tasosta ja hän vakiinnutti asemansa pohjoismaisena huippusolistina.

Janne Martanen on tunnettu soolokonserttiensa lisäksi yhteistyöstään lukuisten, mm. saksalaisten ja pohjoismaisten orkesterien kanssa. Tunnustusta musiikkitulkinnoilleen hän on saanut myös Puolassa, jossa hänen levynsä Chopin Nocturnes kokoelma 1-2 palkittiin ”Grand Prix du Disque Frédéric Chopin 2005” -levykilpailussa.

Janne Mertanen ja Vytautas Lukocius ovat yleisön kohtaamispisteessä Lappeenranta-salin lämpiössä ennen konserttia klo 18.30 intendentti Milko Vesalaisen vieraana.

Frédérik Chopinin romanttiset sävelet kantavat Mallorcan saaren kauneuteen, jossa säveltäjä hoiti tuberkuloosin jättämää kroonista keuhkotautiaan. Kimmo Nevonmaa oli lahjakas savonlinnalainen orkesterisäveltäjä, jolle itse säveltäjäakateemikko Joonas Kokkonen povasi merkittävää kansainvälistä uraa. Nevonmaan Lux intima on sisäisten äänien tutkielma, jossa soi myös Nevonmaan vaikea synnynnäinen sairaus. Nevonmaa kuoli samana päivänä kuin Joonas Kokkonen. Ludwig van Beethovenin Kahdeksas sinfonia on raikkaan heleä ja se syntyi vuosina 1812–1814. Hän viittasi itse tähän työhön nimikkeellä ”pikku teokseni” sinfonian lyhyyden ja hilpeyden vuoksi. Teos on sävyltään valoisa, sen kaikki osat ovat duurissa, ja siinä pilkahtelee huumoria (Toisen osan tikittävä rytmi on kunnianosoitus tuon ajan uutuudelle, metronomille).